Categories
Novosti Vijesti BiH

Opel Astra GTC i Zafira Tourer stigli u BiH

Opel  je zvanično promovirao i najavio početak prodaje nove Astre GTC i Zafire Tourer u BiH. Dinamični kupe i profinjeni jednovolumen uskoro će se naći i na našim cestama, jer se oba nova modela mogu naručiti i u BiH. Predstavljene su i početne cijene: Astra GTC dostupna je od 31.100 KM, a Zafira Tourer od 33.900 KM.  Što se tiče novosti za BiH i regiju, na današnjoj press konferenciji predstavljen je i novi Opelov direktor za BiH, Hrvatsku i Sloveniju Bruno Klein, a Opelovi predstavnici su se pohvalili i dobrim prodajnim rezultatima u BiH za 2011. Godinu, gdje Opel već drugu godinu za redom bilježi rast tržišnog udjela.

Bruno Klein novi je Opelov Direktor za Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Sloveniju. Na novu poziciju dolazi s mjesta Senior Marketing Managera u Opelu koju je obnašao od 2009 godine. Bruno je ostvario uspješnu međunarodnu karijeru unutar General Motorsa obnašajući visoke dužnosti širom svijeta, od Praga i Beča, preko Zuricha i Pariza do Detroita. Neke od njegovih ranijih titula su Sales and Marketing Manager za  Cadillac i Chevrolet u Opelu Francuska, potom Product Manager, Global compact car u GM-ovoj središnjici u Detroitu, Regional Marketing Manager Opela za Češku i Slovačku, Sales Director za Opel u Austriji, Marketing Director za Saab u Njemačkoj.

Opelov tržišni udio u BiH i dalje raste te je u 2011. godini iznosio 8,24 posto.
„Ovo je druga godina za redom u kojoj Opel u BiH bilježi rast tržišnog udjela.“ izjavio je Munib Džuho, Business Development Manager za Bosnu i Hercegovinu te nastavio: „Interesantno je napomenuti i kako je ovo peti najbolji tržišni udio za Opel na nivou cijele Evrope.“


Uspjehu marke doprinose i visoka druga mjesta koja u svojim segmentima ostvaruju Opelovi predstavnici: Meriva, Insignia i Vivaro.

Što se tiče novih modela o njima smo već nekoliko puta pisali na ovoj stranici, te ćemo se samo baviti motorizacijom i cijenom modela za naše tržište. Tako je Astra GTC dostupna sa četiri motora – tri benzinska i jedan turbo dizelski – snage od 120 KS do 180 KS. Početkom 2012. godine novi 1.7 CDTI agregat sa 110 KS i 130 KS standardno je opremljen tehnologijom Start/Stop i također će se pridružiti ponudi motora. OPC verzija će se pojaviti tokom 2012. godine.

Cijena bogato opremljene Astra GTC Enjoy kreće od 31.100 KM, a uključuje 1.4 motor sa 100 KS i Start-stop sistemom, prednji ovjes HiPerStrut, 18″ alu naplatke, dvozonski automatski klima-uređaj, CD-radio MP3 sa 7 zvučnika i kontrolama na upravljaču, kožni upravljač, tempomat, putni kompjuter, ABS, ESP, šest zračnih jastuka i aktivne naslone za glavu sprijeda, električne podizače prozora, električno pokretane vanjske retrovizore, daljinsko središnje zaključavanje, senzor za kišu, elektrohromatske retrovizore s automatskim zatamnjivanjem, prednja svjetla za maglu i metalik boju.

Opel Zafira Tourer isprva će se nuditi s tri verzije 2.0 CDTI common-rail turbo dizelskog motora poznatog s Astre i Insignije. Snaga iznosi 110 KS i 130 KS, dok je model s vrha ponude prerađen tako da nudi 165 KS. Ponuda benzinaca sastoji se od 1.8-litarskog motora sa 115 KS, te dva visokoučinkovita 1.4-litarska motora smanjenih dimenzija s turbopunjačem, sa 120 KS i 140 KS. Šestostepeni automatski prenos dostupan je za 1.4-litarski motor sa 140 KS, te 2.0 CDTI sa 165 KS. I 1.4-litarski benzinski i dvolitarski dizelski motori opremljeni su novom tehnologijom Start/Stop koju je Opel razvio kako bi ponudio dodatnu uštedu u potrošnji goriva, posebno u gradskoj vožnji u kojoj se često vozi u zastojima.

Cijena Zafire Tourer pogonjene 1.8 motorom sa 115 KS kreće od 33.900 KM, a uključuje: CD-radio s MP3, Klima uređaj, ABS, ESP, šest zračnih jastuka i aktivne naslone za glavu sprijeda, daljinsko centralno zaključavanje, električne podizače prednjih prozora, električno pokretane vanjske retrovizore. Doplata za turbo-benzinski motor 1.4 sa 140 KS i šestostepenim ručnim mjenjačem iznosi 1.860 KM.


Foto: Adnan Burazerović