Categories
Novosti

DEKRA nahvalila Opel Astru

Prema rezultatima DEKRA Izvještaja o polovnim automobilima za 2012., Opel Astra je vozilo s najmanje nedostataka. S indeksom od 96,9 posto, Opel Astra ima najbolji rezultat od svih testiranih automobila u kategoriji „najbolja pojedinačna pozicija“. Ovime je Opel odnio titulu najboljeg već treći put zaredom – naime, u protekle je dvije godine Opel već imao dva pobjednika: Corsu (2010.) i Insigniju (2011.).

Ovaj put je Opel Insigniju za dlaku pobijedila Astra te je ona u ukupnom poretku bila na drugom mjestu. No Insignia je dobila indeks nedostataka 96,0 (udio automobila bez relevantnih nedostataka izražen u postocima) čime je postigla najbolji rezultat u segmentu srednje velikih vozila i ostavila konkurentske modele daleko iza sebe.

„Činjenica da imamo najbolji automobil prema DEKRA izvještaju već tri godine zaredom dodatni je dokaz visoke kvalitete naših vozila“, rekao je Alain Visser, Opelov potpredsjednik prodaje, marketinga i postprodaje za Evropu. „Posebno nam je stalo kupcima pružiti pouzdanost, koja je jedna od ključnih vrijednosti u Opelu.“

DEKRA sastavlja svoje godišnje izvještaje o polovnim automobilima na temelju preciznih procjena u osam klasa vozila. Izvještaj se temelji na podacima prikupljenima tokom 15 miliona kontrolnih pregleda na 230 različitih modela automobila. DEKRA uzima u obzir samo tipične nedostatke povezane s ovavkim automobilima kao što su hrđanje ispušnog sistema ili raskliman ovjes točkova, na temelju kojih se može donijeti prilično tačan sud o dugovječnosti i trajnosti pojedinih vozila. Nedostaci koji su uglavnom povezani s redovnim servisiranjem, kao što su uobičajeno trošenje guma ili metlica brisača, ne uzimaju se u obzir.