Categories
Novosti

Mazda 6 kao coupe, novi motori za MX-5

Mazda planira kupcima ponuditi i coupe verziju nove šestice. Takeri koncept, koji oslikava budući dizajn Mazde 6, u produkcijskoj će izvedbi zaživjeti već u janauru, i to kao klasična limuzina i hatchback. Šest mjeseci kasnije stiže karavan, a coupe je u planu sredinom 2013. Riječ je o dvovratnoj limuzini s četiri sjedišta koja zasigurno neće donijeti značajan udio u ukupnoj prodaji, ali su Japanaci izračunali kako troškovi razvoja nisu previsoki, obzirom će coupe podvozje, mehaniku,  motorizaciju i SkyActiv tehnologiju dijeliti sa standardnim verzijama. S druge strane, Mazda profitira svojevrsnom stilskom ikonom Zoom-Zoom branda.

S novom generacijom Mazdinog roadstera MX-5 stiže i nova motorizacija. Dosadašnje 1.8 i 2.0 atmosferske benzinske motore zamijenitt će tako 1.3 četverocilindarski turbobenzinac sa SkyActiv tehnologijom. Već je ranije najavljeno kako će masa modela biti znatno reducirana, prema nekim informacijama neće prelaziti 900 kg. To je gotovo povratak na masu MX-5-ice iz devedesetih godina prošlog vijeka, prije ere crash testova zbog čega su današnji automobili daleko sigurniji, ali istovremeno i daleko masivniji.

Manja masa, još kompaktnije dimenzije i motor male zapremine učinitt će model MX-5 ekonomičnijim. O specifikacijama i performansama još se niko ne izjašnjava, ali sve će ionako biti uskoro poznato obzirom je debi nove generacije MX-5 predviđen za 2012.