Categories
Novosti Testovi

TEST: Renault Megane Coupe 1.6 16V GT Line

Na petodnevni test došao nam je Renault Megane Coupe, ali sa GT Line paketom opreme. Ovaj paket čini Coupe još ljepšim i atraktivnijim, a njegovi dizajnerski dodaci uzor su našli u modelu Megane RS. Renault Megane je jedan od automobila koji nudi puno karoserijskih varijanti, a tako je bilo gotovo u svakoj njegovoj generaciji. Tokom proteklih godina vozili smo Megane u verziji sa pet vrata, zatim sedan verziju Fluence, a nedavno i CC varijantu ovog automobila. Dok je karavanska verzija namijenjena porodicama sa djecom, Coupe je profiliran za mlađu populaciju, a i postavio je temelje za sportsku varijantu Megane RS.

Dizajn

Coupe je, definitivno, najljepša varijanta modela Megane. Kad tome dodate GT Line paket opreme eksterijera i enterijera, dobijete još ljepši automobil. Bitno je napomenuti da GT Line paket nije ograničen samo na ovu verziju, nego se može naručiti za sve varijante ovog modela. Ljepota Megane modela sa troja vrata naglašena je dodacima iz paketa, a to je posebno vidljivo na prednjem dijelu vozila. Farovi su dobili crna sjenila, dok je maska hladnjaka saćastog izgleda, koju razdvaja linija presvučena klavir lakom. U gornjem lijevom uglu maske decentno je postavljena GT oznaka, dok su u krajnjim dijelovima prednjeg odbojnika smještena svjetla za maglu, uokvirena plastikom u sivoj boji. Čitav prednji kraj izgleda agresivnije, te privlači poglede na cesti. Reklo bi se i da nema puno razlika u odnosu na RS verziju. Bočna linija je jedna od dizajnerski najskladnijih, a odlikuju je masivna vrata sa plastičnim zaštitnicima na donjem dijelu, dok se linija krova spušta prema stražnjem dijelu vozila. Bočni retrovizori, također, presvučeni su sjajnom plastikom. Stražnji kraj automobila jednako je privlačan kao i prednji, a odlikuju ga stražnja svjetla, koja su malo razvučena i na bok vozila, uz masivan stražnji odbojnik. Na donjem dijelu odbojnika nalazi se dio plastike koji je napravljen tako da asocira na difuzor, što je, mora se priznati, vrlo atraktivan detalj.

Enterijer 

Iako enterijer uglavnom izgleda kao i kod ostalih Megane modela, treba istaknuti da su materijali korišteni u unutrašnjosti znatno kvalitetniji. Prvo, želimo naglasiti odlična, gotovo pa sportska sjedišta, koja zaista dobro drže tijelo, a i veoma su udobna. Kombinacija kože i tkanine je idealna, a vrlo je lako naći idealnu poziciju za vožnju. Instrument tabla je ista kao kod standardnih modela, osim što na sebi ima nekoliko ekskluzivnih detalja, poput elemenata sjajne plastike. Za pohvalu su i dijelovi enterijera od kože, poput naslona za ruke na vratima ili srednjeg naslona za ruku. Svi ovi detalji doprinose da je GT paket opreme zaista atraktivan. Tome treba dodati i alu pedale gasa, kočnice i kvačila, koji daju dodatni sportski štih. Instrument tabla kod ovog modela sastavljena je iz tri analogna kruga: lijevi krug za broj obrtaja dolazi u bijeloj boji, srednji je pokazivač brzine, a u desnom se nalazi ekran board kompjutera. Kao što obično biva kod coupe modela, ali i kod modela sa troja vrata, stražnja klupa pati od manjka prostora. Putnici pozadi vrlo lako glavom mogu udarati od krov. Stražnja klupa više je namijenjena za dva putnika, dok se treći može prevoziti samo na kraćim relacijama. Ulazak na stražnju klupu relativno je lagan i omogućen je easy-entry sistemom pomjeranja prednjih sjedišta. Zapremina prtljažnika iznosi 377 litara, peta vrata su nešto manja, ali je prtljažni prostor pravilnog oblika i u njega se lako smještaju stvari. Činjenica je da je preglednost prilikom vožnje unazad otežana zbog manjeg stražnjeg stakla, pa su parking senzori neophodni.

Motor i podvozje

Ispod poklopca motora testnog modela nalazio se provjereni benzinski motor zapremine 1.6 litara sa 16V tehnologijom, koji razvija solidnih 110  konjskih snaga, uz obrtni moment od 151 Nm. Na ovom motoru, također, upotrebljena je CVT tehnologija promjenjivog otvaranja ventila, što omogućava agregatu uzornu elastičnost. To se lako da i primijetiti, jer motor je ipak pokazivao zavidnu elastičnost prilikom vožnje, te osim preticanja, nije zahtijevao česte promjene brzina. Motor dolazi u kombinaciji sa šestostepenim ručnim mjenjačem sa kratkim hodom i iznenađujućom preciznošću. Vožnja na otvorenom predstavlja pravo uživanje, a, kao što smo rekli, samo prilikom preticanja motor traži prebacivanje u niži stepen prijenosa, što je sa ovako preciznim mjenjačem nekada predstavljalo pravo zadovoljstvo. Nožne komande su mekane, a tu je i aktivni servo upravljač, koji je zaista lagan prilikom sporije vožnje i olakšava parkiranje, dok je prilikom vožnje na otvorenom putu volan dovoljno precizan i direktan. Koliko se ovaj model htio približiti osjećaju vožnje koji nudi Megane RS, mada je to teško, dokazuje i nešto tvrđi ovjes automobila. Ovakav ovjes idealan je za brze prolaske kroz krivine, ali, nažalost, u gradskoj vožnji to uzima danak udobnosti, pogotovo u dijelovima gdje se ceste baš i ne mogu pohvaliti kvalitetom. Vožnja kroz krivine zaista predstavlja uživanje, a zahvaljujući CSV sistemu, koji je dio ESP i smanjuje podupravljanje, automobil tek na krajnjim granicama pokazuje želju ka klizanjem prednjeg dijela, ali ni tada nema šanse za takvim manevrom, jer elektronika brzo automobil vraća na pravu putanju. Još jedna dobra stvar ovog modela su kočnice, koje u svakom momentu sa lakoćom zaustavljaju gotovo 1,2 tone težak automobil. Ipak, njihova upotreba traži određeno privikavanje, jer i na najmanji dodir papučice, kočnice odgovaraju jakim kočenjem. Još jedan detalj koji nas je oduševio jeste zvučna kulisa, a ispušni sistem kao da dolazi sa mnogo jačih modela, jer svojim dubokim i ponekad reskim zvukom donosi osmijeh na lice vozača. Na kraju, treba istaknuti i potrošnju,  koja se u gradskim uslovima kreće oko devet litara, dok se prosjek na otvorenoj cesti, u zavisnosti od njene konfiguracije i toga koliko vam je noga teška na papučici gasa, može spustiti i do 6,5 litara bezolovnog benzina.

Oprema i cijena

Testni model kao bazu opreme ima Dinamique paket po cijeni od 33.343 KM. Ova oprema se nastavlja na paket Expression, a, između ostalog, sadrži, ABS+ESP+CSV, zračne jastuke za vozača i suvozača, zračne zavjesice, centralno zaključavanje sa daljinskim upravljanjem, Renault karticu za paljenje vozila, board kompjuter, volan podesiv po visini i dubini, dnevna svjetla, svjetla za maglu, vozačko sjedište podesivo po visini, radio MP3 sa komandama iza volana, senzore za kišu, srednji naslon za ruke, tempomat, volan i ručicu mjenjača presvučenu kožom…GT Line paket dolazi sa specijalnim GT dodacima na eksterijeru i enterijeru vozila, vanjskim retrovizorima u sivoj boji, parking senzorima, Celsium alu naplcima od 17 cola i prednjim sjedištima koje nose oznaku RS. Ovaj paket košta 1.716 KM, čime ukupna cijena vozila iznosi 35.059 KM.