Categories
Novosti Testovi

TEST: SEAT Leon 1.6 TDI Style

Na našem tržištu odnedavno je prisutan SEAT Leon sa novim 1.6 TDI CR motorom, čime je ovaj model još više dobio na aktuelnosti. Uz sportski dizajn i umjerenu potrošnju, Leon sa ovim motorom predstavlja idealan izbor. SEAT Leon na bh. tržištu prisutan je već nekoliko godina i predstavlja izvanrednu alternativu ostalim modelima VW grupacije, poput Škode Octavije ili Golfa šeste generacije. Na našim cestama ima solidan broj ovih modela, a ono što je interesantno, jeste da puno njih dolazi u FR varijantama. Ipak, za one kojima adrenalin uzrokovan brzinom nije na prvom mjestu, idealna kombinacija čini se Leon sa 1.6 TDI motorom.

Dizajn

Leon je sada već na zalasku karijere, a uskoro se očekuje njegova treća generacija. Ipak, ovaj automobil kao da je sad sišao sa dizajnerskih tabli, izgled djeluje dosta svježije, što treba zahvaliti svom dizajneru Walteru da Silvi, čovjeku koji je dizajnirao neke od najljepših automobila u posljednjih 20-ak godina. Leon je konstruiran u sportskom stilu, kako bi zadovoljio prohtjeve mlađih vozača, ali i mlađih porodica. Gledajući sprijeda, odmah uočavate velike bademaste farove i veliku masku sa logom SEAT. Tu je i masivna prednja karambolka sa saćastom maskom hladnjaka i svjetlima za maglu smještenim u njenim krajevima. Izlomljena i pomalo zaobljena hauba sa dvije linije koje se šire prema šoferšajbi, daju prednjem dijelu vozila atraktivan izgled. Još jedan sjajan dizajnerski detalj su skriveni brisači u A stubovima. Bočnu liniju odlikuje blagi pad krova ka stražnjem dijelu vozila, uz velike bočne staklene površine, a skrivena ručka stražnjih vrata djeluje jako efektno i na prvu vam se čini da se radi o coupe vozilu. Tu su i naglašeni blatobrani, u koje lako mogu stati točkovi većih dimenzija. Stražnji dio također ima naglasak na sportskom dizajnu sa agresivnim notama, poput grafike stražnjih svjetala, koja je u ovom slučaju izvedena u LED tehnologiji. Masivan i blago izbačen stražnji branik zaokružuje čitav izgled vozila. Mišljenja smo da će dizajnerima teško biti nadmašiti ovaj poduhvat za sljedeću generaciju.

Enterijer

Sportski dizajn je i u unutrašnjosti. Pri ulasku u vozilo, u oči odmah upada trokraki kožni volan, koji je blago podrezan na donjem dijelu. Volan odlično pristaje u rukama i zaista je sa njim lako manevrirati vozilom. Enterijerom preovladava upotreba plastičnih materijala koji bi trebali asocirati na aluminij, a mišljenja smo da je to jedina slabost, jer izgleda pomalo jeftino. Centralna konzola je široka i na njoj su smještene komande klimatizacije i audio uređaj. Iako na prvu ovakvo uređenje izgleda asketski, smatramo da bi neki dodatni detalji samo narušili izgled konzole. Ispod table smješteni su USB i AUX priključci, a centralna konzola se nastavlja između vozačkog i suvozačkog sjedišta, te je blago položena. Instrument tabla je interesatno urađena, a sastoji se od tri instrument kruga. Međutim, ono što je kuriozitet, jeste da srednji krug, koji je ujedno i najmanji, predstavlja pokazivač broja okretaja motora, što je jako lijep detalj i na njega se lako privići. Druga dva kruga prikazuju brzinomjer, dok je u lijevom krugu smješten i ekran board kompjutera. Ovakav raspored omogućava vozaču laku kontrolu nad vozilom i ne odvlači pažnju tokom vožnje. Poziciju za vožnju lako je pronaći, a sjedište vozača nudi dobru bočnu podršku. Prostora ima sasvim dovoljno, čak i na stražnjoj klupi, a jedinu zamjerku mogle bi imati visočije osobe, zbog nešto niže linije krova pozadi. Zapremina prtljažnika iznosi 341 litar, što je prosjek kompaktne klase.

Motor i performanse

Kao što smo već napisali, Leon je na test došao sa novim 1.6 TDI motorom sa Commonrail sistemom ubrizgavanja dizelskog goriva. Ovaj motor je klasični predstavnik filozofije downsizinga, koja je sada popularna kod svih proizvođača. Maksimalna snaga od 105 KS oslobađa se pri 4.400 obrtaja u minuti, uz obrtni moment od 250 Nm. Sukladno težini i veličini vozila, ova snaga sasvim je dovoljna za vrstu vožnje kojoj je Leon namijenjen. Ipak, ono što smo uočili jeste da je primjetna turbo rupa, te da ispod 2.000 obrtaja motor zaista djeluje mrtvo. Ovakve situacije doživljavali smo i kod drugih proizvođača sa motorima slične zapremine, a čim kazaljka pređe 2.000 obrtaja, agregat se snažno budi i brutalno ubrzava. Ovakav način vožnje traži malo privikavanje i u početku treba biti pažljiv. Ipak, ovo nije veliki minus, a pogotovo neće predstavljati problem onima koji često voze automobile sa benzinskim motorom. Motor je uparen sa petostepenim ručnim mjenjačem, a promjena brzina je kratka i precizna. Brzine su jasno proračunate ka uštedi goriva, a pokazivač promjene brzina na instrument tabli pokazuje da možete promijeniti brzinu, iako to možda niste očekivali. Naravno, potrošnja tada postaje mnogo manja, pa smo, tako, kao neki gradski prosjek, uspjeli doći do prosječne potrošnje od sedam litara, dok se ne regionalnim cestama prosjek može spustiti i na 4,5 litara dizela. Ubrzanje od 0 do 100 kilometara na sat iznosi 11,5 sekundi, uz brzinski špic od 180 kilometara na sat. Međutim, iako se radi o klasičnom porodičnom automobilu, vožnja Leona zaista oduševljava. Valjda su za to zaslužni sportski geni, kojima se ovaj model razmeće na svakom koraku. Iako nije preporučljivo, nekoliko puta smo pokušavali Leona izbaciti iz idealne putanje, ali to nam nije polazilo sa rukom, čak i sa isključenim TCS. Automobil je jako stabilan i upravljiv, a precizan volan omogućuje lagane promjene pravca. Ovakvo ponašanje na cesti daje logičan zaključak da se podvozje Leona sposobno nositi sa mnogo jačom motorizacijom, te da je sigurno jedan od upravljivijih modela u klasi.

Oprema i cijena

Testni Leon dolazio je u paketu opreme Style, koji zaista pruža sve što je današnjem vozaču potrebno. Spisak opreme je malo duži, a ovom prilikom izdvojit ćemo dvozonski klima uređaj, kvalitetan audio sistem sa MP3 opcijom, TCS, ABS i ASR, električni preklopiva i grijana vanjska ogledala, elektrohromatski unutrašnji retrovizor, kompletan električni paket, kožom obložen volan sa komandama audio uređaja i board kompjutera, kožnu ručicu mjenjača, parking senzore, alarm, prednja i stražnja svjetla za maglu, tempomat, daljinsko centralno zaključavanje, utičnicu od 12V…Cijena ovako opremljenog modela iznosi 32.107 KM.

Foto:Dženan Kriještorac