Categories
Novosti Sport

ILMC: Peugeot prvi i drugi, Audi treći u Kini

Završna trka ovogodišnje Intercontinental Le Mans Kup takmičenja (ILMC) je vožena na kineskoj stazi Zhuhai. Timo Bernhard i Marcel Fässler su završili šestočasovnu trku na trećem mestu, dok su njihove timske kolege Allan McNish i Tom Kristensen odustali zbog udesa u kojem su učestvovali tokom utrke. Kao što je to bio slučaj i na prethodnim utrkama ove sezone, Audi Sport Team Joest posade nisu imale dovoljno sreće. Obje Audi R18 TDI posade su na samom početku trke postavile veoma brz tempo, pa su tako i Allan McNish i Timo Bernhard uspjeli da obiđu po jedan Peugeot Sport zauzevši pozicije dva i tri. Oba vozača su u 18. krugu pretekla i, do tada, vodeću Peugeot posadu.

Audi vozači nisu imali prilike dugo da uživaju u vodstvu. Nakon kontakta sa GT automobilom, Allan McNish je morao tokom redovnog odlaska u boks da sačeka zamjenu dijela karoserije. Naredni incident u kome je posada McNish/Kristensen učestvovala je bio malo ozbiljniji – vozač Rebellion Racing LMP1 prototipa je kasno kočio za krivinu 1 i otklizao u zadnji dio Audi R18 TDI prototipa koji je bio ispred njega. Kako su Audi mehaničari otkrili, ovaj kontakt je presijekao neke od električnih vodova pa je računarski sistem u ovom prototipu bio nepovratno oštećen. Nakon nekoliko neuspješnih pokušaja da se ova posada vrati u utrku, posada je odustala od učešća.

Posada Timo Bernhard/Marcel Fässler je bila u vodstvu duže vrijeme, ali nakon tri sata utrke ustanovljeno je da se pneumatici na ovom prototipu nešto brže troše nego što je predviđeno. U kasnijem pokušaju da nadoknadi bar malo izgubljenog vremena, Marcel Fässler je izletio sa staze, okrenuo prototip za 360 stepeni i bez oštećenja nastavio trku. Ova posada je trku završila kao trećeplasirana što je treći uzastopni podijumski plasman za posadu Bernhard/Fässler.

U pozivnoj klasi GTC pobedu 1-2-3 su osvojile posade sa Audi R8 LMS trkačkim automobilom.

Rezultati:

1 Bourdais/Davidson (Peugeot) 249 krugova za 6č 01m 24.879s

2 Montagny/Sarrazin (Peugeot) + 38.651s

3 Bernhard/Fässler (Audi R18 TDI) – 1 krug

4 Jani/Prost (Lola-Toyota) – 7 krugova

5 Nicolet/Premat/Pla (Oak-Pescarolo-Judd) – 9 krugova

6 Meyrick/Mücke/Primat (Lola-Aston Martin) – 10 krugova

7 Lahaye/Moreau/Ragues (Oak-Pescarolo-Judd) – 11 krugova

8 Mailleux/Ordonez/Vernay (Oreca-Nissan) – 21 krug

9 Farfus/Müller (BMW) – 28 krugova

10 Priaulx/Alzen (BMW) – 29 krugova

18 Mortara/O’Young/Imperatori (Audi R8 LMS) – 39 krugova (1 GTC)

19 Lee/Gruber/Tak Mak (Audi R8 LMS) – 46 krugova (2 GTC)