Categories
Novosti

Suzuki želi raskid partnerstva sa VW-om

Suzuki je obavijestio VW da će njihovi poslovni odnosi biti prekinuti i da namjerava da ponovo preuzme akcije koje posjeduje njemačka kompanija. Ako VWodbije prodati dionice Suzukiju ili nekoj trećoj strani koju odredi japanska autokompanija, uprava će tražiti medijaciju i sudsko rješavanje spora, saopštio je Suzuki.

Japanci palniraju otkupiti do 20 posto vlastitih akcija do 16. novembra naredne godine, paket akcija koji bi VW trebao pustiti u prodaju, što bi bio posljednji korak na putu razbijanja saradnje dvije kompanije. VW je kupio 19,9 procenta Suzukija 2009. godine za oko 1,7 milijardi eura kako bi preko japanske kompanije povećao prisustvo na indijskom tržištu manjih automobila. Suzuki je u oktobru zatražio prekid dvogodišnje saradnje zbog toga što, kako je upozorio, nije imao tretman ravnopravnog partnera u poslovnim odnosima sa VW.

Uprava Suzukija uputila je VW-u protest u kome se njemačka kompanija optužuje da je u više navrata prekršila sporazum o saradnji potpisan 2009. godine, zahtijevajući da VW ispravi te greške ili da vrati njegove akcije.

Predsjednik Suzukija Osamu Suzuki izjavio je da je cilj sporazuma bio da obezbijedi japanskoj kompaniji pristup VW tehnologiji, ali da od toga nije bilo ništa. On je kazao da je “razočaran zbog toga što (Suzuki) nije dobio ništa što mu je obećano.” Suzuki je u pismu VW insistirao da, ako ne dobije pristup hinridnoj i ekološkoj tehnologiji, njemačka komapnija mora vratiti dionice i zaprijetio da će napustiti alijansu.