Categories
Novosti

Šta Volvo donosi u Los Anđeles?

Efikasnost i elektrifikacija su ključni elementi potrage za ekološki prihvaljivim automobilima kompanije Volvo. Najnovija dostignuća i planove na tom polju, Volvo će demonstrirati i na sajmu automobila u Las Vegasu, koji se održava od 18. do 27. novembra 2011. godine. Volvo Car korporacija je već sada u vodstvu među evropskim proizvođačima automobila, kada je u pitanju smanjenje emisije ugljen dioksida. Pokazala je to i godišnja analiza evropske federacije za transport i životnu okolinu. Volvo je ubjedljivo nadjačao osam najvećih evropskih proizvođača automobila, smanjivši svoju emisiju ugljen dioksida u prosjeku za cijelih 9 posto.

„Ovaj sjajan rezultat je posljedica koncentrisanog ekološkog fokusa unutar „Drive towards zero“ programa. Trećina našeg istraživačkog budžeta, namijenjena je smanjenju štetnih emisija. Naša nova nadolazeća ponuda motora, osigurat će nam da i dalje pobjeđujemo naše konkurente, kada je u pitanju potrošnja goriva“ – izjavio je Stefan Jacoby, predsjednik i izvršni direktor Volvo Car korporacije.

Četverocilindarski motori sa mogućnostima šestocilindarskih motora

Nova generacija motora, poznata kao VEA (Volvo Enviromental Architecture), bazira se isključivo na četverocilindarskim motorima, potpomognutim električnom ili nekom drugom pomoćnom tehnologijom.

„Vrijeme je da automobilska industrija prestane brojati cilindre. Fokusiranje na četverocilindarskim motorima je najbolji način za brzo smanjenje potrošnje i štetnih emisija bez kompromisa po pitanju luksuza i užitka u vožnji. Razvit ćemo četverocilindarske motore sa mogućnostima boljim od onih kod aktuelnih šestocilindarskih jedinica, te potrošnjom manjom od one kod aktuelnih četverocilindraša.“ – zaključio je Jacoby.

Pametna elektrifikacijska inicijativa

VEA generacija motora podrazumijeva benzince sa direktnim ubrizgavanjem i common-rail dizelaše, koji će trošiti 35% manje od aktuelnih motora. Određeni će motori biti potpomognuti i hibridnom ili nekom drugom tehnologijom. Vodstvo Volva na polju elektrifikacije potvrđuje i Volvo V60 Plug-in Hybrid, koji na evropsko tržište stiže u jesen 2012. godine. To je prvi dizelski plug-in hibrid na svijetu, koji ima autonomiju kretanja samo na struju do 50 km, dok u hibridnom modu troši tek 1,9 litara na 100 km.

Pored toga, tokom ove godine počela je i isporuka limitirane flote modela C30 Electric, koji sa jednim punjenjem baterija može preći 150 km.

„Sve naše energetski efikasne tehnologije imaju isti beskompromisni pristup. Naši kupci moraju biti ekološki osviješteni, ali bez gubitaka po pitanju užitka u vožnji i vrhunske sigurnosti tipične za Volvo“ – tvrdi Stefan Jacoby.