Categories
Novosti

Volvo najviše smanjio štetne emisije u Evropi

Volvo Car korporacija vodeća je među evropskim proizvođačima automobila, kada je u pitanju smanjenje emisije ugljen dioksida. Pokazala je to šesta godišnja analiza evropske federacije za transport i životnu okolinu. „Oduševljeni smo i jako ponosni na ovaj rezultat. Nastavljamo sprovoditi naš ambiciozan plan sa ciljem smanjenja emisije ugljen dioksida“ – izjavio je Stefan Jacoby, predsjednik i izvršni direktor Volvo Car korporacije.

Osam najvećih evropskih proizvođača automobila je u 2010. godini svoju emisiju ugljen dioksida smanjilo u prosjeku za 2 do 6 posto. No, Volvo se posebno ističe sa smanjenjem od cijelih 9 posto. To je rezultat koncentrisanog ekološkog fokusa unutar „Drive towards zero“ programa. Prodaja štedljivih DRIVe dizelskih motora bila je veoma uspješna i pokazala se kao jedan od najvažnijih aspekata značajnog smanjenja štetnih emisija. Tako recimo model V50 DRIVe emitira tek 99 g/km ugljen dioksida, a V70 DRIVe samo 119 g/km ugljen dioksida. Ekološki orijentisana strategija Volva, također uključuje i elektrificirane automobila sa različitim nivoom hibridizacije, još efikasnije dizelske i benzinske motore, kao i alternativna goriva.

„Cilj je do 2020. godine postići prosjek emisije ugljen dioksida cijelog proizvodnog programa

od 95 g/km. U teoriji je to potpuno ostvarivo, ali mnogo toga zavisi od legislativa, poticaja, dostupnosti energije, te naravno potražnje kupaca. Pored toga, EU planira uvesti novi metod izračunavanja emisije ugljen dioksida, što će dodatno uticati na naš plan“ – tvrdi Peter Mertens, stariji potpredsjednik Volvo odjela za istraživanje i razvoj.

Analiza evropske federacije za transport i životnu okolinu, pokazuje koliko su evropski proizvođači automobila uspjeli u smanjenju potrošnje i štetnih emisija novih automobila. Sve u svemu, emisija ugljen dioksida novih atomobila u EU je tokom 2010. godine pala za 3,7 posto, te sada u prosjeku iznosi 140 g/km.