Categories
Novosti

Marchionne: FIAT ima problema u Evropi

Sergio Marchionne kaže da se FIAT suočava sa velikim problemima u Evropi. Problemi se ogledaju u slaboj prodaji modela,  pri čemu je u prvih devet mjeseci ove godine prodaja smanjena za 12 posto u poređenju sa istim periodom godinu dana ranije. Istovremeno, Marchionne je rekao da je udio ove kompanije na evropskom tržištu opao sa 8,2 na 7,3 posto.

Najveći problem predstavlja Italija, koja važi tradicionalno za najsnažnije FIAT-ovo tržište. Tako je prodaja u ovoj zemlji u prvih devet mjeseci ove godine dostigla najnižu vrijednost u poslednjih dvadeset godina. Marchionne nema nikakve nagovještaje da bi se u narednoj godini situacija mogla izmijeniti.

“Naredna godina neće biti sjajna za evropsko tržište, rekao je on. Od 2008. godine Italija je izgubila 700.000 vozila, što za Fiat znači 210.000 vozila manje. Trenutno nema smisla raditi na novim modelim”, dodao je.

Obzirom da je Evropa trenutno veoma loše tržište za FIAT, Marchionne želi da se fokusira na prekomorska tržišta sa ciljem kompenzacije gubitaka ove kompanije. Trenutno je fokus ove alijanse na američko i još jedno prekomorsko tržište – brazilsko. Marchionne je istom prilikom demantovao da će FIAT napustiti Italiju, uprkos tome što gubi novac.