Categories
Novosti

Jubilej: 40 godina modela VW Buggy

Na svjetskoj premijeri modela up!, u sklopu međunarodne izložbe automobila u Frankfurtu, zanimljiva studija pobudila je golemo zanimanje. Buggy up! nadovezuje se na tradiciju započetu prije četiri desetljeća.

Vratit ćemo se nekoliko desetljeća unazad: sredinom 60-tih godina Amerikanci su otkrili automobil kao izvor zabave – kao nezamjenjiv sastavni dio lagodnog životnog stila. Gdje drugdje možete uživati u suncu, povjetarcu u kosi, kao u Buggyju? Pogotovo, što ste ovaj užitak mogli dobiti po povoljnoj cijeni. Na temelju Volkswagenove Bube konstruirani su automobili za plaže, jer je njena platforma okvira bila savršen poligon za realizaciju alternativnih koncepata karoserije.

Tadašnji recept uspjeha: potrebna vam je korištena VW Buba, potom odstranite njenu nadgradnju i zamijenite je po mogućnosti laganom, otvorenom karoserijom, koja se u maniru najboljih konstruktora brodova laminira plastikom ojačanom staklenim vlaknima (GFK). Mnogi Buggyji nastali su na skraćenoj šasiji Bube, na način da iz vozne platforme izrežete, ovisno o nadgradnji, 30 do 40 centimetara, te odrezani dio ponovno spojite zavarivanjem. Za optimalnu vuču na neučvršćenim podlogama za stražnju pogonsku osovinu naplatci maksimalne širine povezivali su se zavarivanjem, te su opremani podjednako predimenzioniranim gumama. Krov? Svejedno – većina Buggyja opremljena je u najboljem slučaju priručnom navlakom od tkanine na «drukere».

Ideja «Buggyja za slobodno vrijeme» bazira na «Dune Buggyjima» i «Baja-Bugsima», koji su se u SAD-u doista koristili za automobilističke utrke na pješčanim plažama. Međutim, daljnji razvoj Buggyja bio je određen prvenstveno faktorom zabave – «Djeca cvijeća», Flower-Power pokreta, žele se prije svega zabaviti, a ne utrkivati. Većini je snaga motora serijske Bube (34 KS, kasnije i do 44 KS) sasvim dostatna za sve njihove potrebe, dok snažniji motori u Buggyju ostaju iznimka.

Naravno da je taj trend zahvatio i Njemačku. Inspirisan uspješnim američkim Dune Buggyjem, redakcija časopisa «Gute Fahrt» 1969. dala je u firmi Karmann u Osnabrücku proizvesti prototip njemačkog Buggyja na skraćenoj voznoj platformi Bube. Od 1971. Buggy je u prodaji kao Karmann GF (za «Gute Fahrt). Karmann do 1974. isporučuje sklopove, ali i kompletna nova vozila. Koriste se motori obima 1300 i 1500 snage 44 KS iz Bube.

Istovremeno je Volkswagenov veletrgovac iz Göttinga «Autohaus Südhannvoer» uspio homologirati iz SAD-a uvezeni «Imp Dune Buggy». Oba modela mogla su se kasnije naručiti u firmi Karmann, i to u različitim kategorijama izgradnje i cijene, od čistog sklopa, preko djelomično proizvedenog do gotovog novog vozila. Naravno, da su i Buggyji drugih proizvođača – primjerice belgijskog specijaliste za plastiku Apal – došli na njemačko tržište.

Međutim, otvorene «trkačice» nisu ostvarile masovni uspjeh. Ali, razvila se odmah čvrsta zajednica fanova oko prvog pravog automobila za zabavu, koje je zabilježilo i brojke vrijedne spomena. Mnogi vlasnici modificirali su svoja vozila tokom godina, te su nastale kreacije, koje su djelomično djelovale uistinu avanturistički, s mnogo kroma i efektnog laka, tako da Buggyji u originalnoj izvedbi danas predstavljaju pravi raritet i vrlo su traženi.

Nazad u sadašnjost: Buggy ideja stara 40 godina doživljava svoj nastavak u suvremenoj interpretaciji. Na ovogodišnjoj međunarodnoj izložbi automobila je buggy up! varijanta, u sklopu nove Volkswagenove modelne linije up!, bila meta brojnih posjetitelja i jedna od potajnih zvijezda sajma. Nije više poput svojih predaka konstruiran od plastike ojačane staklenim vlaknima, nego od sigurnog lakometalnog čelika, dobivenog vrhunskom tehnologijom. Još je uvijek studija, ali tko zna: neobuzdani užitak u vožnji bit će tražen i u budućnosti.