Categories
Noviteti Novosti

Volvo V60 Plug-in Hybrid sljedeće godine stiže na tržište

Početkom 2011. godine, Volvo Car korporacija predstavila je V60 Plug-in Hybrid, gotovo produkcijski spreman automobil sa emisijom ugljen dioksida ispod 50 g/km. Plug-in Hybrid, koji će se na tržištu pojaviti 2012. godine je rezultat uske saradnje između Volvo Car korporacije i švedske energetske kompanije Vattenfall.

„Niti jedna industrija ili organizacija se ne može samostalno boriti sa klimatskim izazovima. Naša je misija razviti automobile sa niskom emisijom ugljen dioksida, ali je na društvu odgovornost za stvaranje održive budućnosti. Ovaj projekat, pokazuje kako nas saradnja između eksperata u različitim područjima, dovodi bliže tranziciji od proizvoda sa niskom emisijom ugljen dioksida do klimatski orijentisanog stila života“ – tvrdi Stefan Jacoby, predsjednik Volvo Cars korporacije. U janaru 2007. godine, Volvo Car korporacija i Vatenfall AB su pokrenuli industrijsko partnerstvo čiji je cilj testiranje i razvoj plug-in tehnologije. Ova je inicijativa rezultirala formiranje zajedničke kompanije V2 Plug-in Hybrid Vehicle Partnership HB.

Upola manja emisija ugljen dioksida, puni vozački užitak

Razvojni rad je bio zajednički finansiran. Sada je projekat na putu predstavljanja prvog svjetskog plug-in dizelaša. To je atraktivan tip automobila, koji korisniku daje pristup najboljim karakteristikama kako električnog, tako i dizelskog automobila; izuzetno niskoj potrošnji i štetnim emisijama u kombinaciji sa velikom autonomijom i odličnim mogućnostima.

„Jedan od važnih aspekata projekta bio je zadržati izuzetne vozne mogućnosti Volva V60, visoke sigurnosne standarde i udobnost. Istovremeno, prosjek potrošnje i emisije ugljen dioksida će biti prepolovljen u odnosu na aktuelne vrijednosti“ – ističe Stefan Jacoby i dodaje: “Sa našom Drive Towards Zero vizijom, pravimo korak naprijed prema nultoj emisiji. Ustvari, kada se V60 Plug-in Hybrid vozi samo na struju dobijenu od obnovljivih izvora, taj cilj je već postignut.“

Niži troškovi goriva

Kada se pokreće isključivo strujom, Volvo V60 Plug-in Hybrid može preći 50 kilometara. Puna autonomija kretanja iznosi do 1.200 km. Prosječna emisija ugljen dioksida iznosit će 49 g/km, a potrošnja 1,9 litara na 100 pređenih kilometara. Trošak baterijskog pakovanja znači da će plug-in hybrid biti skuplji od Volva V60 sa konvencionalnim motorom. Ipak, troškovi goriva će iznositi trećinu troškova standardnog modela. Trošak vožnje isključivo na struju u Švedskoj iznosit će oko 3 eura na 100 km. Tačan trošak, varirat će od tržišta do tržišta. Volvo V60 Plug-in Hybrid se može puniti putem standardne kućne utičnice ili na prkingu. Punjenje traje oko pet sati.

Prednosti električnog pogona

Elektrifikacija transportnog sektora je važan korak u borbi sa klimatskim promjenama. Elektricitet je gorivo koje donosi brojne prednosti:

–       Električni motor je gotovo četiri puta efikasniji od klasičnog motora sa unutrašnjim sagorijevanjem. To znači da električno pokretan automobil troši manje energije i stvara manje štetnih emisija, čak i kada se pokreće elektricitetom dobijenim trošenjem fosilnih goriva.

–       Proizvodnja električne energije u Evropi ima ograničenje emisija. To znači da čak i kada bi svi automobili vozili na struju, proizvodnja same struje ne smije proizvoditi štetne emisije. Ovo ograničenje emisija prilikom proizvodnje elektriciteta će biti postepeno smanjivano.

–       Elektricitet je izvrstan izvor energije. Ne postoji mogućnost nestanka, a može se proizvesti bez ikakvih štetnih emisija. Naprimjer, Vattenfall planira prepoloviti emisije do 2030. godine, a do 2050. godine postati klimatski neutralna kompanija.

–       Emisije iz miliona izduvnih cijevi, prenose se na mali broj proizvodnih pogona, koje je lakše kontrolisati i koji će raditi na bazi strogih EU ograničenja.

–       Električna vozila koriste relativno malu količinu elektriciteta, a porast potrošnje će se kompenzirati ambicioznim planom razvoja obnovljivih resursa energije. Jedna vjetroturbina naprimjer, stvara dovoljno energije za pokretanje 3.000 električnih automobila. Vattenfall će kupcima Volvo V60 Plug-in Hybrid ponuditi ugovor u kojem će biti predviđeno korištenje energije od obnovljivih resursa.

Brza ekspanzija proizvodnje obnovljivog elektriciteta

Proizvodnja električne energije prolazi kroz brzu ekspanziju. Korištenje energije vjetra se sve više potencira, biogoriva će vremenom zamijeniti fosilna goriva, u sljedećih deset godina trebala bi se iskorištavati i energija vjetra, a razvija se i tehnologija smanjenja štetnih emisija termoelektrana. U Volvu, rad na modelu V60 Plug-in Hybrid ide uporedo sa razvojem modela C30 Electric, koji za pogon koristi iskljulčivo struju.

„Ova dva automobila se nadopunjuju. Sa plug-in tehnologijom, vozač je oslobođen posjeta stanica za punjenje. No, budućnost je u kombinaciji električnih i plug-in vozila“ – tvrdi Stefan Jacoby.

Treća etapa Volvo elektrifikacijske strategije jeste spajanje aktuelne ponude motora sa hibridnom tehnologijom.