Categories
Novosti Testovi

TEST: Mercedes C 220 CDI BlueEFFICIENCY Avantgarde

Mercedes ovih dana postiže prodajne uspjehe, pa je tako nedavno objavljeno da je nova generacija E klase od 2008. godine već prodata u pola miliona primjeraka. Na istom tragu je i nova generacija C klase, koja je početkom ove godine doživjela blagi redizajn. Iako je konkurencija u srednjoj klasi žestoka, jer se u nju u posljednje vrijeme ubacuje sve više proizvođača i ona nije više rezervirana samo za njemački trojac Mercedes, BMW i Audi, C klasa je i dalje jedan od najprodavanijih modela.

Dizajn

Posljednja generacija C klase na tržište je stigla 2007. godine i odmah je postala jedan od najljepših automobila klase. Skladne dimenzije i nešto agresivniji dizajn nego kod prethodne generacije, učinili su ovaj model prodajnim hitom. Dizajneri su svjesni privlačnosti ovog modela, pa je stoga izvršeno samo nužno osvježenje pojedinih vanjskih dijelova automobila. Testni model je dolazio sa paketom Avantgarde, tako da je imao čuvenu masku hladnjaka sa Zvijezdom u sredini. Najuočljivije promjene nalaze se na prednjem dijelu i to na farovima, koji su sada nešto mekšeg izgleda i drugačijeg oblika, te su više poklopljeni sa haubom motora. Također, grafika svjetala je nešto drugačija, te su sada pokazivači pravca mnogo uočljiviji, a tu su i nova poziciona svjetla. Umjesto prednjih svjetala za maglu, tu su sada nova LED dnevna svjetla (doplata na testnom modelu) i to su glavne promjene na prednjem dijelu. Bok automobila je ostao potpuno isti, a što se tiče stražnjeg dijela jedina novost su nova LED stražnja svjetla, dok je izgled stražnje karambolke također nešto drugačiji.

Enterijer

Dizajneri su više pažnje posvetili enterijeru, jer ovdje je primjetno nekoliko značajnih promjena izgleda unutrašnjosti. Mnogima je izgled C klase u unutrašnjosti bio previše jednostavan, da ne kažemo dosadan, a izgleda da su te kritike doprle do dizajnera. Naime, u prvim modelima izgled centralne konzole bio je previše običan, a dizajneri su sada to promijenili i napravili enterijer po uzoru na S klasu. Tako je LCD display sad izdvojen na vrhu konzole i spojen je sa instrument tablom, dok je i izgled otvora za klimatizaciju drugačiji. Cijelom dužinom table sada se proteže lajsna od aluminija, detalj koji enterijeru daje dodatnu dozu elegenancije. Izgled audio sistema je nešto drugačiji, dok se ispod njega nalazi red prekidača, što je također novost. Nov je i trokraki volan, koji je sada nešto deblji i bolje leži u rukama, a ima i sportskiji izgled sa čuvenim poravnjanjem na njegovom donjem dijelu. Ostali dijelovi enterijera su manje-više ostali isti. Što se tiče kvalitete materijala, vidi se da su dizajneri neke stvari doveli do savršenstva, mada postoji nekoliko detalja koji su im promakli. Ergonomski gledano, sve komande su vozaču lako dostupne, mada imamo zamjerke na nisko postavljene komande klimatizacije. Prostranost na prednjim sjedištima je raskošna i vozač se zaista osjeća ugodno, a mišljenja smo da bi na stražnjoj klupi trebalo biti nešto više prostora. Zapremina prtljažnika iznosi 475 litara, što je u prosjeku klase.

Motor

Testni model je dolazio sa odličnim, moramo to naglasiti, dizelskim motorom. Radi se o čuvenom četverocilindričnom 220 CDi dizelašu u jačoj verziji sa 170 KS i BlueEFFICIENCY tehnologijom. Radi se o tehnologiji štednje goriva i čistoće ispuha, a opremljen je Start&Stop sistemom. Ovaj motor razvija oko 400 Nm obrtnog momenta, što se itekako osjeti u vožnji. Kad tome dodate odličan šestostepeni ručni mjenjač, vašem uživanju nema kraja. Odavno na test nismo imali Mercedes sa ručnim mjenjačem, a mnogi bi rekli da to sve više postaje rijetkost, jer ćete u modelima ovog  njemačkog proizvođača češće vidjeti automatske od ručnih mjenjača. To nam je dalo priliku da isprobamo ovaj mjenjač, a zaista smo pozitivno iznenađeni sa njim. Svi prijenosni omjeri su odlično izračunati, tako da i nema česte potrebe za promjenom brzina, ali i onda kad vam to zatreba, promjena je jednostavna i glatka. Mjenjač se neće previše buniti ni ako želite nešto oštriju vožnju. Odličan mjenjač prati i još bolji motor koji, iako se radi samo o četverocilindrašu, jednostavno puca od snage i elastičnosti. Ubrzanja su odlična u bilo kojoj brzini, a odlično podvozje i pogon na stražnjim točkovima čine vožnju zabavnom. Iskreno, koliko se god trudili, C klasu nismo mogli izbaciti iz ravnoteže i sa ovim automobilom je zaista rijetkost vršiti korekcije sa volanom. ESP također nije agresivno podešen, pa sebi ponekad možete priuštiti i nešto oštriju vožnju. Pritom se vožnja, prema sadašnjim cijenama goriva, uopće neće odraziti na vaš novčanik. Ovaj motor  se već odavno pokazao kao štediša, a kombinirana potrošnja je iznosila oko 7,6 litara na pređenih stotinu kilometara.

Oprema i cijena

Nova C klasa dolazi sa značajno bogatijim serijskim paketima opreme, a njeno nabrajanje bi nam oduzelo mnogo prostora. Kao što smo rekli, testni model je dolazio u paketu opreme Avantgarde čija doplata na serijski model iznosi 4.096 KM. Osim toga, testni model je bio opremljen sa AMG Sport paketom (4.359 KM), zatim sa Intelligent Light sistemom sa biksenonskim svjetlosnim sklopom (3.192 KM), tempomatom sa SPEEDTRONICOM (526 KM), paketom električnih vanjskih i preklopivih retrovizora (984 KM), paketom za pušače (103 KM), zaštitom donjeg dijela vozila (252 KM), alarmom i zaštitom od krađe (572 KM), dodatnom zaštitom unutrašnjosti i prtljažnika (343 KM i 114 KM)…Ono što na listi doplate svakako preporučujemo jesu parking senzori. Ukupno dodatna oprema na ovom automobilu iznosi 14.667 KM, dok je cijena vozila sa dodatnom opremom i  PDV-om 73.781 KM.