Categories
Novosti Sport

Pobjeda u prvoj i zadnjoj STCC utrci za Volvo

Volvo je 1996. godine pobijedio na prvoj utrci skandinavskog touring šampionata (STCC), a 16 godina kasnije je Robert Dahlgren ostvario pobjedu na kraju sezone 2011. godine, što je ujedno i posljednja STCC utrka za Volvo.

„Izuzetno sam sretan što sam ostvario posljednju STCC pobjedu za Volvo. To je ujedno moja prva i posljednja pobjeda sa modelom C30, automobilom u čijem sam razvoju učestvovao od početka do kraja.“ – izjavio je Dahlgren.

Tommy Rustad je imao težak vikend u Mantorp Parku, ali je ipak osigurao bronzu u poretku vozača.

„Finale nije bilo perfektno za mene. Ali treće mjesto u šampionatu je dobar rezultat, uzmemo li u obzir sve incidente tokom sezone. Volvo Polestar Racing je obavio sjajan posao ove godine, a automobil nikad nije bio bolji.“ – tvrdi Rustad.

Volvo Polestar Racing je zahvaljujući naporima Rustada i Dahlgrena u poretku timova osigurao srebro.

“Presretni smo zbog zbog pobjede u posljednjoj utrci i zbog činjenice da smo u poretku timova na drugom mjestu. To je dobro zaokruženje uspješnih 16 godina, koliko smo proveli u STCC šampionatu.“ – tvrdi Christian Dahl, menadžer Volvo Polestar Racing tima.

Pobjeda u Mantorp Parku je bila 74. po redu STCC pobjeda i 166-ti podijumski završetak za Volvo, što je potvrdilo poziciju švedskog proizvođača, kao najtrofejnijeg proizvođača u istoriji STCC šampionata. Volvo i Polestar sljedeće godine napuštaju STCC šampionat i prelaze u novi šampionat pod imenom Swedish Racing League by TTA.

„Obzirom da smo naš STCC program završili pobjedom, očekujemo uzbudljiv nastavak karijere u SRL seriji.“ – tvrdi Derek Crabb, izvršni direktor Motorsporta odjela Volvo Car korporacije.

Poredak vozača – Top 10

1. Rickard Rydell – 229 bodova
2. Fredrik Ekblom – 227 bodova
3. Tommy Rustad – 168 bodova
4. Johan Stureson – 147 bodova
5. Colin Turkington – 130 bodova
6. Richard Göransson – 115 bodova
7. Mattias Andersson – 94 boda
8. Jan Nilsson – 92 boda
9. Patrik Olsson – 88 bodova
10. Johan Kristoffersson – 84 boda

 Poredak timova – Top 5

1. Team Biogas.se – 327 bodova
2. Volvo Polestar Racing – 312 bodova
3. MA:GP/IPS – 266 bodova
4. Chevrolet Sweden – 263 boda
5. Flash Engineering – 239 bodova