Categories
Novosti

Volvo nagrada za životnu okolinu

Profesor John Schellnhuber, dobitnik je 2011 Volvo Enviroment nagrade za životnu okolinu. On je vodeći istraživač na kompleksnom polju održive nauke i bavi se faktorima koji utiču na globalnu životnu okolinu. Volvo nagrada za životnu okolinu je godišnja naučna nagrada, koja se dodjeljuje istaknutim naučnim otkrićima i inovacijama na polju životne okoline i održivog razvoja. U izjavi žirija ovogodišnje Volvo nagrade za životnu okolinu stoji: „U stvaranju različitih, interdisciplinarnih istraživanja, koja obuhvataju najveće klimatske izazove, ne postoji niko bolji do Johna Schellnhubera, koji doprinosi međunarodnim vodstvom u razvoju i primjeni naučnih saznanja za političare i donosioce odluka.“

Istraživanje okoline na globalnom nivou je najbrže rastući dio svih okolišnih istraživanja. U posljednjih deset godina, istraživači su postepeno došli do saznanja da aktivnost ljudi snažno utiče na životnu okolinu. To je dovelo do potpuno novog pogleda na klimatske probleme.

Profesor John Schellnhuber je direktor Potsdam Instituta za istraživanje klimatskih uticaja, javno finansirane naučne institucije, koju karakteriše interdisciplinarni pristup. On je i profesor teoretske fizike na Potsdam univerzitetu, te vanjski saradnik američkog Santa Fe Instituta. Njegov interes za teoriju haosa, ga je doveo do istraživanja klime, a negov doprinos globalnoj održivost, ga je učinio vodećom figurom u ovom kompleksnom polju.

John Schellnhuber već duži niz godina radi na stvaranju mosta između nauke i politike, kako bi se riješili gorući klimatski problemi. Zbog toga je bio savjetnik njemačke kancelarke Angele Merkel, bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira, predsjedavajućeg EU Manuela Barossa i brojnih drugih.