Categories
Novosti Tehnika

Renault: Novi 1.2 benzinac

Na Salonu automobila u Frankfurtu Renault je predstavio značajne novitete na polju motorizacije svojih automobila. Najveći značaj posvetio je svom novorazvijenom benzinskom motoru zapremine 1.2 litra (tačnije, 1198 cm3).

Novorazvijeni motor treba postepeno da zamjeni poznati benzinac radne zapremine 1.6 litara (110 ks) u modelima Megane i Scenic početkom 2012. godine. Novi motor se odlikuje većim brojem inovacija koji su omogućili smanjenje potrošnje do 25 posto i posjledično smanjenje CO2 emisije. On razvija 115 ks, pri čemu konstruktor motora ističe kao daleko važniji podatak činjenicu da je maksimalni obrtni moment 190 Nm, ekvivalentan atmosferskim motorima od dva litra. Navedeni maksimalni obrtni moment je dostupan od 2000 pa sve do 4000 obrt/min, dok je 90 posto njegove vrijednosti dostupno već na 1500 obrt/min.

Kako bi se umanjili otpori u motoru, za pogon bregaste osovine iskorišten je lanac, koji u saradnji sa hidrauličnim španerom obezbjeđuje jednaku nategnutost i umanjenje frikcije. Na isti način koristi se i posebna uljna pumpa čiji je rad kontrolisan elektronskim putem. Start-stop sistem omogućava prestanak rada motora prilikom stajanja u koloni, smanjujući na taj način potrošnju i emisiju štetnih gasova. Osim toga, za umanjenje frikcije Renault je upotrebio i neka rješenja iz Formule 1, poput DLC-om presvučenih vrhova bregastih osovina.