Categories
Koncepti Novosti

Volvo misli ozbiljno (video)

Neki dan smo govorili o tome kako Volvo želi nazad u luksuznu klasu automobila. Posmatrajući ponudu ovog švedskog proizvođača, neki modeli već ulaze u taj segment, ali da bi se Volvo bolje probio u tu klasu, mora predstaviti pravu luksuznu limuzinu, koja bi bila pandan izvikanom njemačkom trojcu Mercedesa S klase, BMW serije 7 i Audiju A8.

 

 

 

Izgleda da će se za nekoliko godina u koštac sa ovim trojcem baciti koncept You, koji je nedavno predstavljen, a gdje drugo, nego u Frankfurtu. Sada ćemo vas malo detaljnije upoznati sa ovim modelom.

Concept You nasljednik je modela Concept Universe predstavljenog u Šangaju, a oba modela imaju zadatak istražiti mišljenje globalne javnosti o tome kako bi sljedeća velika limuzina iz Volva trebala izgledati. Kontrolni centar konceptnog automobila sastoji se od četiri glavne jedinice: DIM (Driver Information Monitor), odnosno monitor sa informacijama za vozača, head-up ekran na vjetrobranskom staklu, ekran osjetljiv na dodir na gornjem dijelu središnje konzole i ekran osjetljiv na dodir između stražnjih sjedišta.

Upravljač u kombinaciji kože i drveta ima aluminijske ekstenzije s integriranim ekranima osjetljivim na dodir. Ekran u gornjem dijelu centralne konzole ostaje u sleep-modu, sve dok vozač ne pogleda na njega. Skrivena infracrvena kamera registrira pokret oka i automatski aktivira ekran. Slično je i s DIM monitorom koji se prilagođava ovisno gleda li u njega vozač ili suvozač. Određene funkcije, poput surfanja Internetom, dostupne su samo na suvozačevom sjedištu. Vozač može još razmjenjivati podatke sa saputnicima.

Infotainment sistem ugrađen u Concept You ima i vrhunski audio sistem proizvođača Alpine, a donosi jedinstveni FreshAir subwoofer, još novu tehnologiju koja koristi vanjski zrak za stvaranje ultimativnog iskustva slušanja. Sistem se sastoji od malih, optimiziranih jedinica, koje značajno smanjuju masu, a zauzvrat nude osjetno bolji zvuk od poznatih sistema.

Concept You krasi DuPont svijetloplava boja tekućeg metala. Ventilirane disk kočnice razvio je trkački specijalist Volva, Polestar. Dinamičnu siluetu vozila naglašavaju 21-colni naplaci od poliranog aluminija sa gumama Pirelli dimenzija 275/30. Maska hladnjaka klasičnijeg je izgleda od one na konceptu Universe.