Categories
Novosti Sport

WTCC: Chevrolet odbranio titulu

Chevrolet, koji je osvojio prvu titulu svjetskog šampiona tokom serije održane po pravilima Međunarodne automobilske federacije (FIA) u 2010.godini, već je osigurao titule svjetskog šampiona za 2011. godinu u Svjetskom šampionatu trkačkih automobila (WTTC), još prije kraja sezone. Brend je potvrdio svoj status svjetskog šampiona u kategorijama najbolji proizvođač i najbolji vozač u Svjetskom šampionatu trkačkih automobila, u godini u kojoj je obilježeno sto godina njegovog postojanja.

Ovaj uspjeh u svjetskoj vodećoj seriji turing automobila dobija i širu dimenziju ako uzmemo u obzir da je postignut uz pomoć nove verzije Cruze-a, koji je opremljen tek proizvedenim turbo-benzinskim motorom od 1,6l, koji je uveden ove godine kako bi se ispoštovala nova tehnička pravila FIA-e.

Chevrolet i njegov tehnički partner Ray Mallock Limited (RML), trkačka organizacija zadužena za WTCC program ovog brenda, prihvatila je izazov da dizajnira, razvije i testira novi motor od nule. Bilo je potrebno manje od devet mjeseci, od januara do septembra 2010. godine, kako bi se novi motor instalirao u trkačkom Cruzu. Za manje od godinu dana, novi Cruze, kompletno redizajniran kako bi se uklopio sa novim motorom, postaje svjetski šampion.

Dok se WTCC približava finalnoj turi u Aziji, koja tradicionalno zaokružuje sezonu, ostaje samo jedno pitanje: ko će osvojiti titulu najboljeg vozača na Svjetskom šampionatu 2011. godine? Jedino što je sigurno je da će to biti jedan od tri vozača Chevroleta, jer nijedan drugi takmičar ne posjeduje matematičku mogućnost osvajanja titule.