Categories
Novosti Sport

Buzetski dani: Prijavljeno oko 180 vozača

Auto moto klub Buzet iz Buzeta nastavlja s tri decenije starom tradicijom organiziranja Međunarodne brdske auto utrke Buzetski dani, koja se održava na legendarnoj stazi od Mosta do Peničića, dužine 5.001 metar. Ova automobilistička manifestacija u brojnim je navratima nagrađivana od strane svojih krovnih organizacija, te je po broju gledaoca kojih se svake godine u Buzetu okupi od deset do petnaest hiljda i riječima takmičara najbolja manifestacija ovakve vrste na području Hrvatske.

Buzetsku utrku su u Rijeci predstavili članovi organizacijskog odbora Valmer Brenko i Siniša Žulić, koji je i dogradonačelnik Grada Buzeta. Podsjetili su kako ovogodišnje, 30. izdanje Buzetskih dana na rasporedu je od 16. do 18. septembra. U kalendaru Evrope ovo je dvanaesta, ujedno i posljednja utrka sezone. Najveće zanimanje  i ove će godine pobuditi dolazak 20-ak formula. Među njima su Talijani Adriano Zerla i Fausto Bormolini, koji će u Buzetu pokušati stići do 2. mjesta Prvenstva Evrope kategorije II. Prvo mjesto već je osigurao aktuelni evropski prvak, također Talijan, Simone Faggioli, koji će nakon dugo godina ponovo pohoditi buzetsku stazu. U konkurenciji I Prvenstva Evrope uvjerljivo vodi Aleš Prek, pa većih iznenađenja ne bi smjelo biti, a i on je potvrdio dolazak.

Ljubitelji oktana moći će uživati i u vožnji Dennija Zarda, Talijana koji od 2003. godine drži rekord produžene staze, a u ulozi gledaoca kolege će bodriti Nijemac Jozef Zajelšnik, rekorder staze dužine 4.209 metara. Nikako ne smijemo izostaviti Puljanina Marija Delmora koji u Buzetu starta 30. put! Kako je rok za prijavu istekao 6. septembra u 24 sata, prijave se tek zbrajaju, ali sadašnja se brojka kreće oko 180 pa je za očekivati više od 150 takmičara iz 10-ak evropskih zemalja.