Categories
Novosti

Odlikaši iz Chevroleta

Novi Chevrolet Aveo u hatchback verziji i porodični jednovolumen Orlando sa sedam sjedišta dobili su najbolju ocjenu od pet zvjezdica za sigurnost od European New Car Assessment Programa (EuroNCAP), koji je objavio svoje rezultate.

Prema EuroNCAP-u, Chevrolet Aveo hatchback sakupio je 85 od ukupno 100 bodova, što ga svrstava među najbolje u segmentu. I Chevroletov porodični jednovolumen Orlando također je dobio najbolju ocjenu od EuroNCAP-a, osvojivši 80 od 100 bodova.

U ključnim stavkama zaštite odraslih putnika i djece, Chevroletov novi mali automobil, Aveo, sakupio je ukupno 95 posto (odrasli) i 87 posto (djeca) maksimalnog broja bodova. Chevrolet Orlando je također dobio 95 posto bodova za zaštitu odraslih putnika, a 79 posto za zaštitu djece u kabini.

„Porodični jednovolumen Orlando i novi Aveo u hatchback verziji pružaju zaista visok nivo sigurnosti“, rekao je Wayne Brannon, predsjednik i izvršni direktor Chevroleta Europa.

Aveo je standardno opremljen sa šest zračnih jastuka koji su povezani sa senzorima i dijagnostičkim modulima integriranim u centralni dio automobila. Također dolazi sa nosačima za pričvršćivanje dječjeg sjedištaa. Među aktivnim sigurnosnim sistemima ovog automobila su elektronska kontrola stabilnosti, kontrola vuče, četverokanalni ABS sa pomoći pri kočenju, te elektronska raspodjela sile kočenja. Pomoć pri kretanju na nizbrdici i temopomat sa graničnikom brzine također su među standardnim opcijama Avea.

I Orlando standardno dolazi sa šest zračnih jastuka i ISOFIX nosačima za montažu dječjih sjedišta. Senzorska tehnologija korištena kod ovog porodičnog jednovolumena osigurava da se vrata automatski otključavaju u slučaju udarca. ABS, kontrola vuče, elektronska raspodjela sile kočenja, pomoć pri kočenju i elektronska kontrola stabilnosti također su standardne opcije kod svih modela. Orlandova sigurnosna arhitektura temeljena je na onoj Chevroletove limuzine Cruze, koji je također dobio pet zvjezdica za sigurnost od EuroNCAP-a.