Categories
Novosti Testovi

TEST: VW Passat 2.0 TDI CR Bluemotion

Nakon njegove premijere na Salonu automobila u Parizu 2010. godine, Passat sedme generacije je početkom ove godine doživio i svoju premijeru na bh. tržištu. Kako se radi o vrlo popularnom modelu na našim cestama, za novim Passatom vlada velika pomama i interes. U to smo se i sami mogli uvjeriti tokom sedmodnevnog testa, jer smo za taj period često bili meta znatiželjnika koji su se zaustavljali da bi se raspitali o novoj perjanici iz Volfsburga. Čak nas je i patrola lokalne saobraćajne policije zaustavila pod rotacijama, samo kako bi mogli postaviti nekoliko pitanja o novom Passatu. Što nisu tako revnosni kada su saobraćajni prekršaji u pitanju?

Dizajn

Iako, po pitanju dizajna, mnogi smatraju da novi Passat nije puno odmakao od prethodnog modela, to ipak nije tako. Naime, sa prethodnom generacijom Passat dizajnom dijeli samo liniju krova i ništa više, koliko god to bilo čudno. Prednji kraj je poprimio oblike kućnog dizajna, kakvog već imaju mnogi modeli iz Volfsburga, a prednja kromirana maska sa VW znakom je sad mnogo uočljivija. Tu je sada i novi oblik farova, a pokazivači pravca su sada integrirani unutar njih. Nov je i prednji odbojnik sa velikim otvorom za hladnjak, a u njegovim uglovima su sada smještena i nova dnevna svjetla. Bočna linija Passata je pretrpila najmanje izmjena, a novi je izgled bočnih retrovizora. Iako bočna linija sugerira da je novi Passat duži od prethodnika, to u stvarnosti nije tako, nego su dimenzije skoro na nivou prethodnika. Stražnji kraj je potpuno novog izgleda, a stražnja grupa svjetala ima potpuno novu grafiku, dok na donjem dijelu poklopca prtljažnika sada dolazi i kromirana lajsna. Ukupan dojam dizajna daje ocjenu da je novi Passat sada mnogo ozbiljnijeg izgleda, što i nije loše, jer je ovo automobil koji se često koristi u kompanijama ili državnim institucijama, pa mu je ozbiljniji izgled samo plus.

Enterijer

Ako se za vanjski dio Passata može reći da je drugačiji od prethodnika, to se ipak ne može tvrditi za njegovu unutrašnjost. Osim novog izgleda trokrakog volana, analognog sata na sredini centralne konzole, touchscreen audio uređaja i nove grafike instrumenata, u unutrašnjosti novog modela sve je isto kao kod prethodnika. Ipak, to ne umanjuje značaj kvalitetnih materijala u unutrašnjosti, kao i to da je novi Passat jako udoban i odličan za voziti. Centralna konzola prvo upada u oči, a obložena je kvalitetnim materijalima i umecima od aluminija. Tu je sada i novi touchscreen audio sistem, koji je vrlo lagan za korištenje. Instrument tabla je također ista kao i u prethodnom modelu, sa board kompjuterom u sredini. Prostora u unutrašnjosti ima sasvim dovoljno, a putnici na stražnjoj klupi mogu uživati u raskoši, dok ni oni na prednjim sjedištima ne zaostaju. Vozaču je zagarantirana dobra podrška prilikom vožnje, a i prilikom dužih putovanja neće osjećati nikakav umor. Prtljažnik ima odličnu zapreminu od 565 litara, a utovar i istovar je znatno olakšan, najviše zbog velikog poklopca prtljažnika.

Motor i podvozje

Testni model je dolazio u verziji agregata 2.0 TDI CR Bluemotion sa 140 KS. Ovaj stari znanac pogoni većinu modela iz VW grupacije, a svoj posao u Passatu obavlja odlično, te razvija 320 Nm obrtnog momenta pri 2.500 obrtaja u minuti. Težina ove verzije Passata je 1.532 kilograma, a agregat nema nikakvih problema sa ovom težinom. U tome značajno pomaže i odličan šestostepeni ručni mjenjač, sa dobro odmjerenim prenosima brzina. Passat sa ovim motorom do 100 km/h ubrzava za 9,8 sekundi, dok se kazaljka zaustavlja na maksimalnih 213 km/h. Ipak, ono što najviše oduševljava jeste niska potrošnja ovog modela. Nismo uspjeli doći do prosjeka od 4,5 litre dizela, kao u VW-om prospektima, ali i naš rezultat je bio zaista impresivan. Naime, na testu smo prešli oko 600 kilometara, a potrošili smo nešto više od pola rezervoara, koji inače ima zapreminu od 70 litara. Radilo se o kombiniranom načinu vožnje, u kojem je bilo vožnje i po autoputu, vožnje po gradskim gužvama i otvorenim putevima. Prosjek potrošnje za tu pređenu kilometražu je iznosio 5,8 litara, što je odličan rezultat. Inače, svi Passati opremljeni sa dizelskim motorima u seriji dolaze sa Start&Stop sistemom, koji još više utiče na smanjenje potrošnje. Vozne osobine Passata su na nivou nekog manjeg kompakta, jer je podvozje odlično podešeno, pa pored udobnosti pruža i sportske osobine. Tako se nećete libiti da sa ovim modelom ulazite pod visokim brzinama u zavoje, jer moćan motor i odlično podvozje vam zaista daju osjećaj sigurnosti. Vožnja na otvorenim cestama i autoputevima predstavlja zadovoljstvo, zbog odlične akustike, tako da nećete, osim ako ne otvorite šiber, čuti zvukove sa vana.

Oprema i cijena

Testirani Passat je dolazio u paketu opreme Comfortline, koji je u startu jako dobar. Inače, bitno je napomenuti da se za bh. tržište sada samo nude paketi Comfortline i Sportline, dok kupci dalje po želji mogu nadograđivati ove pakete sa dodatnom opremom. Serijska oprema uključuje ABS, ESP sa ASR-om, EDS-om i MSR-om, zračne jastuke za vozača i suvozača, bočne zračne jastuke naprijed sa zračnim zavjesama naprijed i nazad, Start&Stop sistem sa rekuperacijom energije, board kompjuter sa indikatorom promjene brzina, vanjske električno pokretane i grijane retrovizore sa funkcijom zatamnjenja vozačkog, detekcija umora sa indikatorom za prepoznavanje istog, električna parkirna kočnica i Autohold za vožnju na uzbrdicama, električno podešavanje vozačkog naslona, centralno daljinsko zaključavanje, električni prozori naprijed i nazad, automatsko paljenje svjetala sa Coming&Leaving Home opcijom, alu felge od 16 cola…Dodatna oprema kod testnog modela bio je paket za pušače, sistem za kontrolu pritiska u gumama, park-pilot sa senzorima, tempomat, dvozonski klima uređaj Climatronic, MP3 touchscreen audio uređaj sa changerom za šest CD-ova i osam zvučnika, kožni volan sa kožnim umecima na mjenjaču, električno podesivi krovni otvor i roletna od sunca na stražnjem staklu i alarmni uređaj sa blokadom motora. Inače, startna cijena dizelskog Passata sa paketom opreme Comfortline je 48.200 i za 12.000 KM je manja u odnosu na startnu cijenu prošle generacije. Inače, testni model sa dodatnom opremom je imao cijenu od 56.777 KM.

2 replies on “TEST: VW Passat 2.0 TDI CR Bluemotion”

savrsenstvo za prevoz seljaka
VW nikad nece proizvesti auto, gdje samo njihovi dizajneri crpe inspiraciju.

Comments are closed.