Categories
Novosti Testovi

TEST: Mazda 6 2.2 CD

Početkom 2010. godine Mazda 6 druge generacije je doživjela blafi redizajn, a krajem prošle godine ovaj model je i stigao na bh. tržište. Imali smo priliku testirati Mazdu 6 sa 2,2 dizelskim agregatom. Druga generacija Mazde 6 se ne može posmatrati kao da je zaista druga, jer se ovaj model ranije prodavao pod nazivom Mazda 626, što govori o tome da ovaj model ima svoj kontinuitet. Iako se radilo o vrlo kvalitetnom modelu koji se proizvodio u nekoliko generacija, čelni ljudi ove japanske marke odlučuju 2002. godine da okrenu novi list i naprave potpuno novo vozilo. Tako je nastala Mazda 6, koja je 2008. godine dobila svoju drugu generaciju. Tokom 2010. godine druga generacija je doživjela blagi redizajn, kako bi se i dalje uspješno nosila sa konkurencijom.

 

 

Dizajn

Kako je jedan od zaštitnih znakova Mazde Zoom-zoom dizajn i nova Mazda 6 je model koji je dizajniran u toj filozofiji. Čitav automobil obiluje oštrim i zakrivljenim linijama, koji naglašavaju agresivnost ovog modela. To se najbolje primjeti na prednjem dijelu vozila sa oštrim i izduženim farovma, dok je u sredini uklopljena špicasta maska hladnjaka. Redizajnom je Mazda 6 dobila i novi izgled donjeg dijela prednjeg odbojnika, pa su tako svjetla za maglu i usisnik hladnjaka dobili drugačiji izgled, mada ni izgled prije facelifta nije bio loš. Bočna strana automobila nije doživjela nikakve promjene, a i dalje pažnju privlače naglašeni blatobrani, a dodatnu efektnost daju odlično dizajnirane alu felge veličine 17 cola. Stražnji kraj nije doživio velike promjene, samo je grafika stražnjih svjetala nešto drugačija u odnosu na prethodni model. I dalje je na petim vratima pristuno efektno treće stop svjetlo.

Enterijer

Za razliku od nekoliko promijenjenih detalja eksterijera, enterijer nije pretrpio velike izmjene, ali su sada materijali u unutrašnjosti još kvalitetniji. Jedino je kolu upravljača promijenjen ugao za dva stepena, pa sada volan mnogo bolje leži u ruci. I dalje je najefektivniji detalj blago položena centralna konzola, što čini ovaj automobil vrlo ergonomičnim i lakim za upotrebu. Tu su i detalji od klavir laka, koji daju dodatnu dozu luksuza. Na centralnoj konzoli najprimjetniji je odličan audio sistem sa CD changerom, a iznad njega je smješten dobro poznati ekran board kompjutera. Tu su još i jednostavne komande automatskog klima uređaja. Instrument tabla nije pretrpila nikakve promjene, pa su tako i dalje dva instrument kruga koja su lako pregledljiva, dok se sa njihove strane nalaze i dva manja. Za pohvalu je što je većina komandi smještena na odličnom trokrakom upravljaču, pa tako sa volana možete upravljati funkcijama board kompjutera, audio uređaja i tempomata. Sjedišta u ovom modelu su jako udobna i prostrana, a to se pogotovo odnosi na prednja, koja vozaču daju dovoljno potpore prilikom vožnje. Na stražnjim sjedištima ima dovoljno prostora i za visoke putnike, iako se zbog dizajna vozila i ne stiče takav dojam. Zapremina prtljažnika je odličnih 519 litara i pristup je znatno olakšan zbog velikih petih vrata.

Motor i performanse

Mazda 6 je na test došla u dizelskoj varijanti usavršenog  2,2 litrenog agregata jačine 129KS i 310 Nm obrtnog momenta, raspoloživih već od 1.600 obrtaja u minuti. Radi se o najslabijoj varijanti ovog agregata, koji dolazi još u varijantama od 163 i 180 KS. Mora se priznati da se radi o odličnom agregatu, koji nikako nije imao problema da se izbori sa težinom ovog modela. Podršku agregatu je davao šestostepeni ručni mjenjač, a snaga se prenosi na prednje točkove. Ovaj motor ima sasvim dovoljno snage, dok pokazuje i znakove sportskog duha. U svakoj brzini automobil ima dovoljno elastičnosti, tako da i nisu potrebna česta potezanja za ručicom mjenjača. Ubrzanje od 0 do 100 km/h, prema fabričkim podacima, iznosi oko 10,7 seknudni, ali sigurni smo da ovaj automobil do te granice može i brže. Ono što je prijatno iznenađenje jeste i potrošnja ovog motora koja je, i u uslovima ekstremnih minusa, bila jako zadovoljavajuća. Tako Mazda 6 u gradu ne prelazi osam litara dizela, dok se na otvorenoj cesti prosjek spušta i za dva do tri litra niže. Osjećaj vožnje ovog modela je također odličan, što se može zahvaliti odličnoj platoformi, koja je za ovaj model i dodatno poboljšana. Od dugih i širokih autoputeva, pa sve do uskih i vijagavih cesta prekrivenih snijegom, Mazda 6 lako izlazi na kraj sa svim zadacima koji se pred nju postave. Pritom nikako nije narušena sigurnost i udobnost putnika. Ukoliko baš ovaj automobil dotjerate do krajnje granice, tu je i odličan ESP sistem, ali je bitno naglasiti da ovaj sistem nije previše restriktivan i da vozaču daje puno slobode za volanom.

Oprema i cijena

Testni model dolazio je u paketu opreme TE, koji raspolaže vrlo bogatom serijskom opremom. Prije facelifta ovaj paket je bio nešto siromašniji, dok su sada u njega ubačene i dodatne opcije. TE paket raspolaže sa automatskom klimom, audiouređajem sa changerom šest MP3 CD-ova, tempomatom, grijanjem prednjih sjedišta, kožnim umecima na volanu, ručici mjenjača i ručne kočnice, komandama na volanu, električno pokretanim i grijanim retrovizorima, električnim paketom otvaranja svih stakala, prednjim i stražnjim maglenkama, podešavanjem volana po dubini i visini, podešavanjem prednjih sjedišta po visini…Od sigurnosnih elemenata treba izdvojiti osam zračnih jastuka, ESP, ABS, EBD, HLA (pomoć pri kretanju uzbrdo), ESS (uključivanje sva četiri žmigavca prilikom naglih kočenja)…Ono što nas je začudilo, s obzirom na dimenzije automobila, jeste nedostatak parking senzora. Cijena ovako opremljenog modela iznosi 53.800 KM do registracije.

Impresije

Mazda je i sa ovim blagim faceliftom modela 6 uspjela zadržati interes kupaca za ovaj model. Mazda 6 je i dalje odlično pogođen automobil, koji može zadovoljiti sve ukuse probirljivih kupaca, od sportskog štiha, pa sve do porodične udobnosti. Ono što je u BiH minus, ali za to nije kriva Mazda, jeste što naša zemlja nema potpisane ugovore o bescarinskoj trgovini sa Japanom, zbog čega je Mazda kod nas skuplja u odnosu na konkurenciju. Ukoliko se uskoro i ovaj problem, riješi, ne sumnjamo da će mnogi modeli Mazde lakše pronaći put do kupaca.


Foto: Dženan Kriještorac