Categories
Novosti Testovi

TEST: Hyundai i30 1.4 CW FL

Na bh. tržište je krajem prošle godine stigao Hyundai i30 CW, što je oznaka za karavansku veziju ovog popularnog kompakta. Iako je ovaj karavan već nešto više od dvije godine prisutan na svjetskom tržištu, domaći kupci su tek prošle godine dobili priliku probati ovaj model, što je odmah izazvalo veliku pažnju. Dolazak ove verzije se poklopio sa manjim dizajnerskim osvježenjem modela i30, nakon tri godine uspješnog nastupa na tržištima širom svijeta.

 

Dizajn

Kako je cijela I serija modela Hyundaija prilagođena evropskim kupcima, ista je stvar i sa dizajnom, pa su tako mnogo tvrdili da je Hyundai sa modelom i30 napravio pravi pogodak. Zbog toga i30 i nije trebao značajnije prepravke dizajna, nego su dizajneri samo malo dotjerali izgled modela. Najveće razlike primjete se na prednjem dijelu, gdje je i30 dobio novi izgled prednjeg odbojnika, koji uključuje novu masku hladnjaka i zakošene dijelove u kome su smještene maglenke. Kako se radi o karavanu oko 4,5 metra dužine, raspon između prednjih i stražnjih točkova je nešto duži, čime je automobil dodatno dobio na elegantnom izgledu. Stražnji dio ima sličnosti sa standardnim modelom po pitanju izgleda stražnjih farova, a i primjetne su sličnosti sa sestrinskim modelom Kia Ceed u karavanskoj verziji. Dodatnu dozu elegenacije naglašavaju i krovni nosači, dok su u stražnjem odbojniku smještene tzv. mačje oči.

Enterijer

Unutrašnjost nije pretrpila značajne izmjene, tako da nije narušena odlična ergonomija ovog modela. Mora se naglasiti da je unutrašnjost podređena vozaču i da je manevriranje sa ovim automobilom značajno olakšano, iako se radi o dužem vozilu. Centralna konzola ostavlja najbolje impresije u enterijeru, a na njoj su smještene komande klima i audio uređaja. Posebno lijepo izgledaju vertikalni otvori ventilacije, što se ne viđa često u ostalim modelima ove klase. Najveća novost u unutrašnjosti je nova ručica mjenjača, koja je sada mnogo ergonomičnija i ima novi taster za prebacivanje mjenjača u hod za vožnju unazad. Ostali detalji unutrašnjosti su ostali isti, pa su tako instrument tabla, volan i prekidač board kompjutera ostali nepromijenjeni. Sjedišta su i dalje udobna i lako je pronaći idealnu poziciju za vožnju. Kako se radi o karavanskoj verziji, prostora za putnike ima nešto više, pogotovo za one u drugom redu sjedišta. Zapremina prtljažnika iznosi 435 litara, dok se preklapanjem stražnjih sjedišta dobija 1.315 litara, što su vrijednosti koje su u prosjeku klase.

Motor i performanse

Testni i30 CW je dolazio uparen sa 1,4 16V benzincem snage 109 KS i obrtnog momenta od 137 Nm. Ovaj agregat je stari znanac porodice Hyundai i odlikuje ga solidna potrošnja i dobra konstrukcija. Ne trebate očekivati sportske performanse, ali će vas svojom živahnošću ovaj agregat znati iznenaditi. Ubrzanje ovog modela sa 1,4 motorom iznosi 11,9 sekundi, dok se kazaljka zaustavlja na 185 kilometara na sat, što su solidne performanse. Mirnoj i ugodnoj vožnji doprinosi i precizan mjenjač sa pet stepeni prenosa. Kako je kod karavana slučaj da je podvozje nešto izduženo zbog dodatnog prostora i ugodnije vožnje, prilikom prelaska preko većih neravnina dolazi do tupih udaraca iz podvozja, što daje do znanja da je podvozje tvrđe podešeno, a to je idealno za bh. ceste. U vožnji i30 CW nema nikakvih sportskih aspiracija, a sve je podređeno tome da se putnici što udobnije prevezu od jedne tačke do druge. Za to se brine kombinacija klasičnog McPherson ovjesa naprijed i Multilink poprečnih ramena na stražnjoj osovini. Potrošnja ovog modela u gradskim uslovima je imala prosjek oko 9,5 litara, dok se na otvorenoj cesti potrošnja može spustiti i na šest litara bezolovnog benzina.

Oprema i cijena

Testni model je dolazio u opremi iLike+ koja je sadržavala podešavanje vozačevog sjedišta po visini, priključke za USB (iPOD) i AUX, sigurnosne brave na stražnjim vratima, rashladni pretinac za rukavice, otvaranje poklopca rezervoara iz vozila, svjetlo za čitanje, tonirana stakla, alarm sa daljinskim zaključavanjem, djeljivo zadnje sjedište (60:40), zaštitne zavjesice za blato, podešavanje visine svjetlosnog snopa prednjih svjetala, električni podizači prednjih i stražnjih stakala, elektronska blokada motora, radio CD sa MP3 opcijom, progresivni servo uređaj upravljača, svjetla za maglu, podešavanje upravljača po visini, klima uređaj, zaštitni zračni jastuk za vozača i suvozača, putni računar, pokrov prtljažnog prostora, dva bočna zračna jastuk sa zračnim zavjesama, krovni nosači, ABS, utičnica od 12V u prtljažniku, električno podesiva vanjska ogledala, ukrasni poklopci točkova. Cijena ovako opremljenog testnog modela do registracije iznosi 24.690 KM.

Impresije

Hyundai i30 CW impresionira svojim jednostavnim, a opet interesantnim dizajnom. Na svakom dijelu ovog automobila vidi se da je bio podređen ukusu evpropskih kupaca, što su kupci i nagradili, jer je model i30, u raznim karoserijskim varijantama, jako popularan na evropskom tržištu. I30 CW je nastavak uspješne priče, koja će imati još uspjšenih nastavaka.

Foto: Dženan Kriještorac