Categories
Novosti Sport

Hrvati planiraju gradnju F1 staze?

Izgleda da se ovog puta ne radi o šupljoj priči. Prema pisanju hrvatske internet stranice index.hr, davnašnja želja Bernija Ecclstonea o izgradnji staze u našoj susjednoj zemlji, uskoro bi se mogla ispuniti.

Naime, staza bi se trebala graditi samo 20-ak kilometara od centra Zagreba, u dijelu koje se zove Bistra. Nedavno je u Zagrebu boravio Hermann Tilke, njemački arhitekt koji je posljednjih godina dizajnirao skoro sve nove staze u kalendaru F1. On se susreo sa čelnim ljudima hrvatske vlade i sekretarom Hrvatskog auto i karting saveza Zrinkom Gregurekom. Vlada je načelno podržala ovaj projekat, a zbog sveprisutne krize ipak ne može novčano pomoći.

Cijena projekta je oko 250 miliona eura i sve bi se finansiralo preko investitora, a kompleks bi se prostirao na 1,2 miliona kvadrata i prva takmičenja na stazi bi se mogla očekivati za dvije godine. Ipak, prošlo bi još nešto vremena dok bi se organizirala utrka F1, ali bi se sigurno ovdje dešavala druga takmičenja poput WTCC i FIA GT šampionata, te slabijih klasa formule.