Categories
Novosti Sport

Nastupi Volva u WTCC i STCC takmičenjima

Dvostruki trkaći vikend za Volvo Polestar Racing u Švedskoj i Portugalu, stavio je švedski tim i njegove vozače na test. STCC utrka se vozila na stazi Falkenberg, najbržoj u kalendaru sa prosječnom brzinom od 17O km/h, dok se WTCC utrka vozila brzim i uskim ulicama Porta.

Startajući prvu utrku sa treće i devete pozicije, Rustad i Thompson su imali mnogo problema i utrku završili već u prvim krugovima. Thompson je u pokušaju izbjegavanja kontakta, prešao preko rubnika i oštetio uljnu pumpu, te tako svojim mehaničarima zadao mnogo posla, da automobil poprave do druge utrke. S druge strane, Rustad je prilikom preticanja Rydella pri brzini od 180 km/h izletio sa ceste, te je morao neplanirano otići u boks i zbog toga drugu utrku startati sa petnaeste pozicije. No, nije se predao, te je u istoji postigao najbolje vrijeme i na kraju kroz cilj prošao kao sedmi.

 

Sreća nije pratila Volvo ni u WTCC šampionatu. Potpuno nova staza i drugi nastup sa novim turbo motorom, učinili su svoje. Dahlgren i ekipa imali su samo 30 minuta tokom slobodnog treninga da istraže granice automobila i završe sva podešavanja. Pritom je Dahlgren pri 140 km/h udario u zid i oštetio zadnji ovjes. No, automobil je popravljen, a Dahlgren je uspješno odvezao druge kvalifikacije i obje utrke, te tako skupio vrijedne bodove, te čak završio kao sedmi u prvoj utrci.

„U situacijama kao što je ova, možete biti iznimno ponosni na vaš tim i vozače. Iako su rezultati izostali, vidljiva je borba i visok moral svih uključenih. Taj mentalitet je i zaslužan za činjenicu da smo godinama uspješni u auto sportu“ – tvrdi Derek Crabb, motorsport direktor kompanije Volvo Cars.

I dok STCC šampionat „odlazi“ na ljetnu pauzu i nastavlja u augustu utrkom u Karslogi, WTCC šampionat se nastavlja već za dvije sedmice u Donington Parku u Velikoj Britaniji. Zbog činjenice da jako dobro poznaje britansku stazu, Dahlgren najavljuje dobar rezultat.

WTCC – Trka 1 – Porto, Portugal

1. Alain Menu – Chevrolet Cruze 1.6T

2. Yvan Muller – Chevrolet Cruze 1.6T

3. Rob Huff – Chevrolet Cruze 1.6T

=

7 Robert Dahlgren – Volvo C30

WTCC – Trka 2 – Porto, Portugal

1. Rob Huff – Chevrolet Cruze 1.6T

2. Yvan Muller – Chevrolet Cruze 1.6T

3. Tiago Monteiro – SEAT León 1.6T

=

17. Robert Dahlgren – Volvo C30

STCC – Poredak vozača – Top 3

1. Fredrik Ekblom – 129 bodova

2. Rickard Rydell – 127 bodova

3. Tommy Rustad – 96 bodova

STCC – Poredak timova – Top 3

1. Team Biogas.se – 187 bodova

2. Volvo Polestar Racing – 161 bod

3. Flash Engineering – 160 bodova