Categories
Novosti Vijesti BiH

Ford sponzor muzičkog festivala Bosna

U Sarajevu će se u periodu od 02. do 16. jula 2011. u Domu oružanih snaga održati sedmi po redu internacionalni muzički festival »Bosna« – BIMF, čiju realizaciju je i ove godine sa zadovoljstvom podržao Ford i kompanija F-AC d.o.o., generalni uvoznik i distributer Fordovih vozila za područje BiH.

„Pored stalnog napretka i brige za status u poslovnom okruženju, F-AC je fokusiran na aktuelna dešavanja u društvu i unapređenje životnog stila. Dio naše vlastite poslovne strategije je društvena odgovornost koju pokazujemo podrškom sportskim, kulturnim, kao i humanitarnim projektima“, izjavila je Ermina Borovina, marketing i PR manager F-AC.

BIMF će nesumnjivo biti jedna od najznačajnih muzičkih manifestacija koja promovira klasičnu muziku i istinske umjetničke vrijednosti. Ciljevi Festivala su obnavljanje umjetničke saradnje u BiH, razvijanje akademske saradnje, promocija bosanske kulturne baštine, edukacija, te izgradnja nove dimenzije grada Sarajeva u svijetu klasične muzike, ne samo u Europi već i šire. Ovogodišnji BIMF će ponuditi tri koncertna događaja obogaćena popratnim festivalskim dešavanjima.

Festival će zvanično biti otvoren 02. jula koncertom Zagrebačkih solista koji će nastupiti sa solistom Minhenske filharmonije, violinistom Sretenom Kristićem. Na programu će se naći djela Mozarta i Šostakoviča. Uslijedit će koncert pijanistice i profesorice s Boston Univerziteta u SAD-u Janice Weber 3. jula, čiji će repertoar biti posvećen godišnjici velikog kompozitora Franza Liszta.

Treći koncert održat će 5. jula duo iz Austrije “Nota bene”, na čijem će se repertoaru naći djela Mozarta i Schuberta. Festival će također ponuditi i muzičke kampove za djecu, gdje će se na prvom s djecom svih uzrasta družiti i educirati ih članovi Zagrebačkih solista sa Sretenom Krstićem, dok će na drugom djeci biti predstavljena knjiga “Bio jednom jedan čiko, i zvao se Bach”, kada će djeca također učiti komponirati.

Ford i kompanija F-AC već tradicionalno podržavaju realizaciju BIMF, ali nastoje i pružiti podršku implementaciji ostalih projekata koji za cilj imaju unaprijediti kulturu i umjetnost u bh. društvu, probuditi interes i želje mladih za umjetničkim izričajem, te podržati svaki napor koji će ohrabriti kreiranje društva boljeg za sve.