Categories
Novosti Testovi

TEST: Ford S-MAX 2.0 TDci

Na bh. tržištu je od kraja prošle godine prisutna poboljšana verzija Fordovog MPV modela S-Max. Nova verzija je doživjela manje kozmetičke izmjene i doalzi sa novim i pojačanim motorima. Sa ovim izmjenama Ford je samo potvrditi lidersku poziciju ovog modela u svojoj klasi.

Izvanredni dinamički nastup Forda S-MAX oduševljava i fanove i stručni svijet, tako započinje Fordovo saopćenje za štampu objavljeno, sada već davne, 2007. godine. Ovu činjenicu su prepoznali i vjerni čitaoci i korisnici časopisa Auto motor und sport, te su odabrali novo izdanje sportskog MPV-a Najljepšim novim modelom segmenta 2010. Ovo je najbolji mogući uvod za redizajniranu verziju Fordove MPV perjanice, koja se na tržištima nalazi već četiri godine. Uspješni MPV model već odavno obara rekorde po prodaji, a facelift model je došao u pravi čas.

 

Dizajn

S-Max je od početka krasio Fordov Kinetički dizajn, gdje je poseban naglasak stavljen na dinamičke osobine vozila. Kako ova dizajnerska filozofija krasi skoro sve modele Forda, ni S-Max nije bio izuzetak. Ipak, ovaj put su dizajneri dodali neke nove elemente koji će sasvim sigurno privući i nove kupce. Posmatrajući automobil od naprijed, u oči prvo upada nova maska hladnjaka koja se sada zaokružena sa kromiranom lajsnom. Na prednjem braniku su zadržana okrugla svjetla za maglu, dok je sa strane prednje karambolke sada dodan set LED svjetala, koje daju dodatnu dinamiku prednjem kraju. Prednja svjetla su ostala istog oblika, a čitav prednji kraj izmjenama djeluje još agresivinije. Iako dužinom mjeri skoro pet metara, dizajn ovog automobila je takav da čitav automobil izgleda dinamičan i sportski, pa je takav izgled primjetan i na bočnoj liniji automobila. Na bočnoj liniji su dodatno naglašeni i blatobrani, uz dodatni kromirani obrub bočnih stakala. Stražnji dio S-Maxa je pretrpio najmanje promjene, a jedina novost je grafika stražnjih svjetala, koja su sada u LED tehnologiji te kromirana letvica između njih.

Enterijer

Ford S-Max je prvi začetnik osvježenog izgleda unutrašnjosti Fordovih modela, a nakon redizajna u ovom modelu, osvježeni izgled je nedavno dobio i Mondeo. Generalna percepcija jeste da su sada materijali u unutrašnjosti još kvalitetniji i vrlo su ugodni na dodir. Centralna konzola je blago položena i sve komande su lako dostupne, a na njoj su smješteni Sony audio sistem, komande ventilacije, ručica automatskog mjenjača i intersantna ručna kočnica, tzv. avionskog oblika. Srednja konzola na sebi ima elemente od klavir laka, što daje dodatnu dozu elegancije. Volan je ostao istog oblika sa četiri kraka, a novina u unutrašnjosti je novi Fordov LCD board kompjuter, koji se nalazi na instrument tabli. U sklopu ovog boarda su prikazane sve potrebne informacije za vozača, a upravljanje boardom se vrši preko komandi na volanu. Kako S-Max ima dužinu od 4,8 metara, prostora u unutrašnjosti nikako ne nedostaje. Uz pet odličnih i prostranih sjedišta, kupcima su na raspoloaganju i dva dodatna sjedišta, koja su smještena u prtljažniku i uz pomoć Ford Fold Flat sistema, se lako izvlače i postavljaju. Zahvaljujući ovom sistemu, moguće je sa sjedištima napraviti čak 32 različite kombinacije sjedenja, tako da se u bilo kom trenutku osjećate udobno i komforno prilikom putovanja.

Motor i performanse

Testni model je pogonio dorađeni dvolitreni Tdci dizelaš snage 163 KS i obrtnog momenta od 349 Nm. Odavno je poznato da su CR dizelaši Forda kvalitetni, a to je slučaj i sa ovim dorađenim motorom, koji je sa lakoćom ispunjavao sve postavljene zadatke i lako izlazio na kraj sa 1,6 tona teškim modelom. Ubrazanje od 10,2 sekunde možda i nije toliko sportsko, koliko je cjelokupan izgled automobila, iako se radi o MPV-u, ali su međubrzanja odlična. Iako ti nije previše popoularno za naše tržište, testni S-Max je bio opremljen sa automatskim PowerShift mjenjačem sa šest brzina. Iskreno, kada vozite u automatskom modu, mjenjaču treba malo više vremena da shvati da treba prebaciti u nižu brzinu, pa je tako nekoliko puta malo zakasnio prilikom promjene brzina, pogotovo u situacijama prestizanja drugih automobila. To je ipak i razumljivo, jer je konfiguracija mjenjača podređena laganoj vožnji vaših članova porodice. Ipak, ukoliko želite nešto oštriju vožnju to ćete najbolje uraditi ukoliko mjenjač prebacite u poluautomatski način promjene brzina i uzmete ručicu mjenjača u svoje ruke. Tek tada ovaj motor dolazi do izražaja. Možda je to i jedan od razloga zašto nismo mogli proći sa manje od 8,5 litara dizela na otvorenoj cesti, iako je deklarirana potrošnja u ovakvim uslovima vožnje oko šest litara na 100 km/h. Potrošnja u gradskim uslovima se kretala oko devet do 9,5 litara, mada i ona u prosjeku može ići znatno niže. Deklarirana maksimalna brzina ovog modela je oko 202 km/h, a zbog svoje veličine često nemate pravi osjećaj brzine kojom vozite, jer ovjes i pogon odlično kompenziraju uslove na cesti, a vožnja je ugodna i tiha. Zbog svoje relativne dužine, S-Max odlično leži u krivinama, pa njegova stabilnost neće biti narušena ni pri velikim brzinama, a ukoliko dođe do neugodnih situacija, u pomoć vrlo rado priskače ESP, koji se može i isključiti.

Oprema i cijena

Kada je riječ o opremi, testni model je dolazio u paketu opreme Titanium sa nekim dodacima. Na raspolaganju je bezbroj pretinaca po automobilu, elektropodesivo sjedište vozača, ISOFIX priprema za postavljanje dječijeg sjedišta, usmjerena svjetla za čitanje, alergotestirani materijali unutrašnjosti, info-sistem i board kompjuter, elektronsko zagrijavanje vodova goriva, halogena svjetla sa podešavanjem visine snopa uz praćenje ceste, LED signalna svjetla straga, ABS, EBD, ESP, aktivni trostepeni sigurnosni pojasevi, zračni jastuci i zavjese za sva sjedišta, treći red sjedišta, zatamnjena stakla, prošireni branici, stražnji spojler, automatska dvozonska klima, Sony audio uređaj sa MP3 opcijom, senzori za kišu i svjetla, elektrohromatski retrovizori…Cijena ovog testiranog modela iznosi 75.930 KM.

Impresije

S-Max zaista odskače od svoje konkurencije, jer iako je zadržao prave porodične vrijednosti jednog MPV-a, nije zaboravljeno da ovaj model dolazi iz fabrike koja je napravile neke od najbitnijih sportskih automobila današnjice. Inžinjeri i dizajneri su uspješno utkali sportski DNK u ovaj model, što ga čini idealnim porodičnim automobilom, ali i automobilom onda kada otac i glava porodice želi imati malo više vremena za sebe.