Categories
Koncepti Novosti

Metropolis iz Citroena

Povodom sajma u Ženevi , CITROEN je predstavio koncept METROPOLIS evropskoj javnosti. Ovaj put prenosimo zvanično obavještenje CITROEN-a povodom promocije ovog modela.

Rasni dizajn i harmonične linije limuzine METROPOLIS upućuju na grandioznost, avangardu i dinamičnost svih velikih metropola čija je moć privlačenja neupitna. Kako bi ga što više približili očekivanjima kineskog tržišta u punoj ekspanziji, ovaj konceptni automobil u potpunosti je osmislio tim međunarodnih dizajnera CITROEN koji je smješten u Šangaju od 2008. godine.

 

CITROEN METROPOLIS, izložen u najposjećenijem Francuskom Paviljonu na Svjetskoj izložbi u Šangaju od svibnja do listopada 2010., upoznalo je više od 10 milijuna posjetitelja.

 

Pravo umjetničko ostvarenje, METROPOLIS projicira kodove luksuza i zavodljivosti u svijet Créative Technologie Marke. Povijest CITROËNA zapravo je omeđena vozilima visoke klase koja su obilježila razvoj automobila u posljednjih 90 godina. Posjetitelji sajma moći će tako upoznati i uživati u ovoj «automobilskoj kreaciji» zasnovanoj na kreativnoj zahtjevnosti i tehnološkoj dosjetljivosti, čemu svjedoče hidroaktivni ovjes i plug-in hibridni pogonski sklop koncepta METROPOLIS.

METROPOLIS: VRHUNSKI LUKSUZ

Osim profila trodijelnog vozila, nezaobilaznog u ovom segmentu u Kini, METROPOLIS svojim impozantnim stasom (5,30 m x 2 m x 1,40 m) izražava viziju kreativnog i profinjenog luksuza, odrazom ambicije i veličine zemlje u koju se uklapa.

Dizajn karoserije, istodobno spektakularan i snažan, obavijen je fluidnim slojem diskretne boje “Pearl Silk” čiji se intenzitet mijenja ovisno o rasvjeti te ističe velikodušne obline i pomno izrađene detalje.

Dizajnerski izričaj koncepta METROPOLIS spoj je glatkih površina, zategnutih ali senzualnih linija s posebnostima poput prednjih blatobrana koji naglašavaju njegovu moćnu, i vitku siluetu.

Ukratko: grandioznost, harmonija, stabilnost, profinjenost u paru s kreativnošću, tehnologijom, impozantnom vanjštinom i kvalitetom, sve su to riječi koje opisuju ovaj konceptni automobil i dobro odražavaju spoj kineskog i francuskog senzibiliteta.

Pružajući se daleko prema stražnjem dijelu, kromirani ukrasi na gornjem dijelu bočnih stakala vizualno produljuju kabinu, istodobno čuvajući intimnost putnika straga. Trokutasto bočno staklo u obliku zastavice kao da lebdi u zraku i, u počast DS-u, također skriva izvor svjetla.

Prednji dio METROPOLISA, raspoloživu snagu vozila jasno izražava maskom nalik “papirnatom zmaju” pomno izrađena dizajna. Elegantna svjetla s obje strane pokazuju odlučnost i oštrinu pogleda, dajući cjelini neupitan prirodni autoritet.

Stražnji dio ovog koncepta uspijeva pomiriti širinu i stabilnost uz zadržavanje zategnuta i aerodinamična oblika. Konkavno stražnje staklo s profilom prtljažnika koji uključuje aktivni spojler pojačava fluidne linije ovog koncepta. Višeslojna svjetla u obliku bumeranga čiji dizajn podsjeća na višeslojna krilca kukca daju pečat originalnosti koja nedvojbeno karakterizira stražnji dio METROPOLISA.

Unutarnji dizajn nadahnut je lepezom i kineskim žičanim glazbalima koji su u Kini simbol kultivirane i profinjene osobe. Kabina je načinjena od preklopljenih slojeva koji stvaraju okružje u kojem se luksuz izražava na nov, “orijentalizirani” način… Unutrašnjost METROPOLISA počiva na luksuzu utemeljenom na bogatstvu izričaja.

 

METROPOLIS: AVANGARDNE TEHNOLOGIJE

METROPOLIS svojim plug-in hibridnim pogonskim sklopom uravnotežuje gradsku odgovornost i užitak u vožnji. Kako biste u punoj mjeri uživali u dinamičkim svojstvima vozila, METROPOLIS je opremljen hidroaktivnim ovjesom. Taj zaštitni znak CITROEN-a diljem svijeta ispunjava očekivanja glede udobnosti, naročito u Kini. Taj sustav omogućuje postojan stav vozila radi bolje aerodinamičnosti, što znači i manje emisije CO2.

Plug-in hibridni pogonski sklop METROPOLISA omogućuje različite načine vožnje:

> samo s električnim pogonom (pri kretanju, u gradu na niskim brzinama te pri usporavanju): zahvaljujući elektromotoru koji razvija stalnu snagu od 54 KS (40 kW), a u vrhuncima doseže 95 KS (70 kW);

> samo s pogonom na unutarnje izgaranje (pri postojanim brzinama na cesti i autocesti kad motor dosegne najveću učinkovitost): zahvaljujući 2,0-litrenom benzinskom V6 motoru koji nudi 272 KS (200 kW) i najveći okretni moment od 375 Nm;

> s kombinacijom oba motora:

• u fazi ubrzavanja za postizanje veće snage (funkcija «overboost»), pri čemu najveća snaga iznosi 470 KS (345 kW), a okretni moment 430 Nm;

• u radu s četiri pogonska kotača u slučaju lošeg prianjanja.

Ovaj pogonski sklop objedinjava užitak u vožnji – u vidu izvrsnih performansa – i zaštitu okoliša zahvaljujući velikom smanjenju emisije CO2. METROPOLIS troši samo 2,6 l/100 km i emitira 70 g/km, što je pet puta manje od klasičnog pogonskog sklopa sličnih performansi (V8 obujma 4 litre).

Navedeni je rezultat postignut zahvaljujući:

> optimizaciji benzinskog motora,

> mehanički upravljanim mjenjačem sa 7 stupnjeva prijenosa i dvostrukom spojkom,

> hibridizaciji vozila,

> strategijama rada hibridnog pogonskog sklopa koji u svakom trenutku smanjuje emisiju CO2.