Categories
Novosti Sport

24 sata Nurburgringa: Nastupaju dva Aston Martin Zagato modela

Nedavno je Aston Martin skinuo veo sa novog modela V12 Zagato, a već ovog vikenda (25. i 26. juna) dva će primjerka nastupiti na utrci 24 sata Nurburgringa. Tako će poznata njemačka staza Nordschleife ugostiti i dva primjerka Zagata. Automobil koji je poslužio za predstavljanje, pretvoren je u model s brojem 3, te je dobio nadimak Zag i njime će upravljati Ulrich Bez, prvi čovjek Aston Martina, Wolfgang Schuhbauer, direktor Nurburgringovog testnog centra te dva automobilska novinara Horst von Saurma i Matthew Marsh.

Drugi je model zeleni, sa brojem 5 koji ima nadimak Zig te će njegov tim činiti Chris Porritt, glavni inžinjer projekta One-77, iskusni vozač automobilskih utrka Oliver Mathai, automobilski novinar Richard Meaden te iskusni amaterski takmičar Peter Cate.

Iz zapremine 5.935 ccm V12 motor isporučuje snagu od 530 KS, koja se uz pomoć šestostepenog automatiziranog ručnog mjenjača prenosi na stražnju osovinu. Veliki doseg na ovom takmičenju osigurava posebno ugrađeni spremnik od 120 litara.