Categories
Novosti

U Renaultu nezadovoljni sa Ghosnom?

Carlos Ghosn je jedan od trenutno najboljih ljudi na čelu neke autokompanije, a u ovom slučaju se radi o francuskom Renaultu. Zahvaljujući svojim pametnim potezima tokom godina, Ghosn je uspio od Renaulta napraviti respektabilnu marku, dok je Nissanu vratio stari sjaj. Prema svojim poslovnim potezima i poslovanju, ovaj čovjek se može svrstati uz rame sa Bobom Lutzom ili Sergiom Marchionneom.

Ipak, da nisu svi zadovoljni ovakvim rezltatima, pokazuje i informacija da su većinski vlasnici Renaulta nedavno odbacili šestogodišnji plan razvoja kompanije Renault. Prema pričama iz kuloara, vlasnici nisu zadovoljni činjenicom da je tržišna vrijednost Nissana 20 milijardi, dok francuska kompanija vrijedi 18 milijardi dolara. Ova informacija nije prošla nezapaženo na tržištu dionica i zbog toga su nedavno pale cijene Renaultovih dionica.

Ipak, Ghosn smatra da je njegov plan razvoja Renaulta dobar i da će postići da Renault bude još konkuretniji na svjetskom tržištu. Međutim, dugoročne prognoze ne izgledaju tako dobro za Renault, jer Nissan ima velike popuste na neke svoje modele, kako bi se kvalitetnije borio sa konkurencijom, a takva situacija nikako ne odgovara Renaultu. Tako Ghosnovo mjesto nije sigurno, pogotovo kada se uzme u obzir i nedavna špijunska afera sa Kinezima, dok Nissan niže uspjeh za uspjehom, pogotovo sa modelom Leaf.