Categories
Novosti

Juan Manuel Fangio: Sto godina od rođenja legende (video)

Danas se navršava stogodišnjica rođenja jednog od najvećih majstora volana, argentinca italijanskog porijekla, Juana Manuela Fangioe.

Jedan od najboljih, ako ne i najbolji, dominirao je u prvoj deceniji takmičenja Formule 1, a njegov uspjeh je i veći jer tada nije bilo tako moćnih timova koji stoje iza vozača već je Fangio bio jedan od onih što je i popravljao i dopravljao ali i vozio, i to fantastično.

Petostruki šampion svijeta svoju prvu pobjedu odnio je na Velikoj nagradi Engleske, daleke 1950. godine, dvije godine nakon svog prvog nastupa u najbržem cirkusu na svijetu, i od tada, do svoje posljednje utrke koja je bila 1958. godine u Francuskoj, uspio zabilježiti 24 pobjede uz 35 osvojenih podijuma.

Dvadeset i devet puta je startovao u svojoj karijeri sa pol pozicije, a 23 puta je vozio najbrži krug. Timovi za koje je vozio su bili Alfa Romeo, Maserati, Mercedes i Ferrari, a posljednje, revijalno pojavljivanje Juana Emanuela Fange bilo je na stazi Nurburgring dalake 1986. godine kada je provozao Mercedes Benz W196. U legendu se preselio 17. jula 1995. godine, ostavivši neizbrisiv trag u Formuli 1.