Categories
Novosti

Mazda počinje izgradnju fabrike u Rusiji

Mazda će svoju prvu fabriku u Rusiji izgraditi u Primorskom kraju ulaganjem 80 miliona dolara, izjavio je direktor resornog sektora u ruskom ministarstvu ekonomije Dmitrij Levčenkov. Peti po veličini japanski proizvođač automobila potpisao je sa vladom u Moskvi sporuzum o industrijskoj montaži koji predviđa proizvodnju od 25.000 do 50.000 automobila godišnje u prvoj fazi.

Direktor Levčenkov je precizirao da će fabrika na ruskom Dalekom istoku proizvoditi nekoliko modela, među kojima je Mazda 6 i novi tip koji bi se trebao pojaviti skorije vreme. Prošle nedjelje Mazda je objavila namjeru da obustavi proizvodnju sedana modela 6 u svojoj fabrici u Sjedinjenim Američkim Državama.

U Vladivostoku je već počela sa radom fabrika automobila, pošto je ruski Solers u taj grad iz Tatarstana zbog bolje logistike preselio montažu terenskih automobila SSang Yong. Japanski poslovni list Nikei je objavio i namjeru Toyote da uspostavi partnerstvo sa Solersom u proizvodnji putničkih automobila u fabrici u Vladivostoku.