Categories
Novosti

Hrvatska: Auto Motor i Sport i VW obaraju Guinessov rekord?

Nakon priprema koje su trajale nekoliko mjeseci, Volkswagen i hrvatska redakcija magazina Auto Motor i Sporta spremni su za zajednički pokušaj obaranja Guinnessovog svjetskog rekorda u broju pređenih kilometara sa jednim rezervoaraom goriva. Postojeći rekord iznosi 2456,88 kilometara, a ostvaren je u VW Passatu 1,6 TDI Bluemotion na događaju koji je organizirala redakcija The Sunday Timesa.

Vozilom je tom prilikom upravljao Gavin Conway od Maidstonea u Velikoj Britaniji do autoceste A26 u Francuskoj u avgustu prošle godine. Novinari hrvatskog Auto Motor i Sporta pokušat će srušiti njegov rekord vozeći hrvatskim cestama.

Obaranje Guinnessovog svjetskog rekorda u broju prijeđenih kilometara sa jednim rezervoarom goriva veliki je izazov organizatorima ovog projekta, Volkswagenu Hrvatska i hrvatskom časopisu Auto Motor i Sport. Ne samo zbog toga što su pravila Guinnessa vrlo stroga i dopuštaju isključivo linearno kretanje, već i zbog toga što je donesena odluka da se vozi samo hrvatskim cestama. U pokušaj rušenja krenut će se sa serijskim Passatom nove generacije opremljenim 1.6 TDI Bluemotion motorom, a sama ruta počinje kod Volkswagen partnera AC Jesenović u Čakovcu 27. juna, zatim kreće prema slavonskim cestama i nakon toga dalje prema jugu.

Pod linearnim kretanjem podrazumijeva se da niti jednog trenutka VW Passat neće dva puta proći istim mjestom jer stroga pravila ne dopuštaju čak niti vožnju u suprotnom smjeru po jednoj saobraćajnici . Dakle, jednom iskorištena cesta do kraja obaranja rekorda više se ne smije koristiti, pa su u rutu uključene i brdovite dionice Like što dodatno povećava izazov. U vožnji će biti potrebno mnogo živaca i koncentracije jer se prosječna potrošnja ne bi smjela podići iznad prosječnih 3,13 litara koliko je iznosio prosjek vlasnika postojećeg rekorda. Težak zadatak, ali ne i neostvariv, uzmu li se u obzir sinergija Volkswagena i redakcije Auto Motor i Sporta. Trajanje pokušaja obaranja Guinnessovog rekorda teško je predvidjeti, jer će se voziti dok u rezervoaru bude goriva, ali može se očekivati da će za to trebati dva ili tri dana.