Categories
Novosti Sport

Toyota se vraća u Le Mans seriju?

Nakon jako uzbudljive posljednje utrke 24 sata Le Mansa, organizatori zadovoljno trljaju ruke zbog zarade, ali i činjenice da je, pored 250.000 ljudi na stazi, više miliona gledalaca širom svijeta ispratilo ovu utrku.

Međutim, organizatori ne staju na tome, već vrijedno rade na tome da privuku nove učesnike u ovu legendarnu utrku. Naime, organizatori već nekoliko godina pregovaraju sa proizvođačima automobila o ulasku u ovo takmičenje. Naravno, najinteresatnija grupa je svakako ona sa prototipovima LMP1, a prema prvim informacijama, Toyota bi mogla sljedeće godine ponovo krenuti sa starta u ovoj klasi.

Kako je Toyota napustila skoro sva veća svjetska autosport takmičenja, Japanci su spremni da sljedeće godine uđu u Le Mans seriju. Prema glasinama, Toyota već od prošle godine radi na pravljenju prototipa, a u tome im pomaže njihov legendarni saveznik Dome, koji se sa Toyotom pojavljuje u svim autosportovima i radi na izradama šasije.

Vjerovatno će se raditi o hibridnom trkaču, dok mi pozdravljamo odluku da se ovoj klasi pridruži još jedan benzinac, makar bio i hibrid, kako bi se zvuk dizela što manje čuo na trkačkim stazama širom svijeta.