Categories
Novosti

Volvo sistem za izbjegavanje životinja

Volvo Car korporacija preduzima korak na polju aktivne bezbjednosti razvojem sistema koji upozorava i automatski zaustavlja automobil u slučaju nailaska na divlje životinje na putu.

Novi sistem će biti lansiran na tržište za nekoliko godina. Projekat razvoja sigurnosnog sistema koji smanjuje rizik od kontakta sa divljim životinjama dio je Volvo vizije za 2020. godinu, prema kojoj niko ne bi trebalo da doživi ozbiljnije povrede u Volvo modelima. Novi sistem se bazira na tehnologiji koju koristi sistem otkrivanja pješaka sa funkcijom automatskog kočenja, predstavljen 2010. godine.

Sistem se sastoji iz dva dijela: radarskog senzora i infracrvene kamere koja nadzire situaciju u saobraćaju. Važno je da sistem funkcioniše i noću kada se događa većina nezgoda sa divljim životinjama. Kamera nadgleda put ispred vozila i ukoliko detektuje životinju, sistem upozorava vozača zvučnim signalom. Ukoliko vozač ne reaguje na vreme sistem automatski aktivira kočnice i samostalno zaustavlja automobil.

Jedan od izazova za inženjere sastoji se u tome da sistem nauči da prepoznaje različite životinje. U tu svrhu razvojni tim Volva proveo je noć u safari parku i digitalno zapisivao sekvence životinja i uzorke njihovog ponašanja. Ti podaci će biti ugrađeni u senzorski sistem. U početku će sistem primarno reagovati na velike životinje koje mogu da prouzrokuju veliku štetu, kao što je jelen.