Categories
Novosti Sport

Subaru oborio rekord Isle of Man

Za skoro svaki sportski automobil na svijetu, obaranje rekorda  kruga na stazi Nirburgring je jedan od najvažnijih faktora njegovog kredibiliteta. Međutim, postoji još jedno mjesto na svijetu čiji rekordi su takođe veoma bitni, a to je Isle of Man.

Ovo ostrvo je smješteno u irskom moru između Velike Britanije i Irske, a pripada Velikoj Britaniji. Na njemu se nalazi jedna od najčuvenijih dionica. Takoje Suabru nedavno  saopćio da je, već dugi niz godina, važeći rekord kruga na ovoj stazi nadmašen nedavno od strane Subaru WRX STI sedan modela koji je vozio bivši birtanski rally šampion Mark Higgins.

 

 

 

Higgins je odvezao krug čija je dužina 60.83 kilometara za 19:56.7 što daje prosječnu brzinu od oko 181km/h. Maksimalna brzina koju je ostvarivao je bila bila 260km/h. Higgins je ovom prilikom nadmašio stari rekord koji je trajao 21 godinu i koji je postavio Tony Pond u Rover 827 Vitesse modelu. Pond je bio prvi vozač koji je uspio da premaši prosječnu brzinu od 160km/h prilikom postavljanja ovog rekorda.