Categories
Novosti Vijesti BiH

Premijera: Renault Latitude stigao u BiH

Prezentacijom održanom u sarajevskom hotelu Hungaria, nova Renault limuzina Latitude, stigla je na tržište Bosne i Hercegovine. Novi Latitude je evidentan simbol Renaultove internacionalizacije, obzirom da je djelo zajedničkog rada francuskih i korejskih dizajnera i tehničara.

Novi Renault Latitude krasi elegantan dizajn sa pažljivo izbalansiranim proporcijama. Raskošne dimenzije (dužina 4.897 mm, širina 1.832 mm, visina 1.483 mm, međuosovinski razmak 2.762 mm) kriju prostranu putničku kabinu sa izuzetno velikim prostorom za noge i ramena, te prtljažnik zapremine 511 litara, dok udoban ovjes i brojni elementi opreme nude nesvakidašnju ugodu u vožnji.

Dizajnerski je Latitude tipična elegantna limuzina sa jednostavnim, ali elegantnim bočnim linijama i velikim prevjesima. Dodaci kao što je kromirani okvir prozora ili stakleni krov dodatno naglašavaju eleganciju. Unutrašnjost je uređena maksimalno kvalitetno sa vrhunskim materijalima i kvalitetom izrade, te posebnom pažnjom usmjerenom na zvučnu izolaciju.

Renault Latitude akcenat stavlja na maksimalnu dobrobit putnika, čemu svjedoče specifični detalji poput jonizatora zraka i vozačevog sjedišta sa opcijom masaže. Pored toga, dostupnost naprednih dodataka kao što je Carminat TomTom Live i Carminat Bluetooth DVD navigacija, zatim Bose i Arkamys audio sistemi, te Bluetooth telefonija i Plug&Music digitalna konekcija, čine boravak u ovom automobilu više nego ugodnim iskustvom.

Ipak, zahvaljujući moćnim pogonskim agregatima, te sposobnom ovjesu, Latitude nudi idealan kompromis udobnosti i vozne dinamike. Kao i svi Renault modeli i Latitude posjeduje brojne sigurnosne sisteme kao što je ABS, EBS, ESC kontrola stabilnosti, adaptivni zračni jastuci, senzori bočnog udara, kontrola pritiska u gumama i bi-xenon glavna svjetla.

Ponuda motora za novi Latitude uključuje 2.0 16v benzinac sa 140 KS, dok ljubitelji dizelaša mogu birati 2.0 litarski dCi u izvedbi sa 150 i 175 KS, te moćni 3.0 litarski V6 dCi sa 240 KS. Svi se motori mogu pohvaliti vrhunskim mogućnostima, u kombinaciji sa malom potrošnjom goriva.

Posebna je pažnja posvećena pouzdanosti i trajnosti, pa je Latitude prošao intenzivan program testiranja sa gotovo 1,1 milion testnih kilometara. Rezultat je izuzetno pouzdana, robusna i udobna limuzina, sposobna da ponudi vrhunsko iskustvo vožnje prvom klasom. Cijene Renaulta Latitude u BiH kreću se od 48.596 KM sa PDV-om koliko košta izvedba 2.0 16V Expression, do 79.593 KM sa PDV-om za izvedbu 3.0 V6 dCi Initiale.

Što se tiče vožnje ovog automobila, ona bi se mogla opisati kao jako komforna i udobna. Prvo što osjetite prilikom ulaska u ovaj automobil jesu odlična sjedišta, koja omogućavaju masažu. Iako ima zavidne dimenzije, Latitude je vrlo lagan za voziti, a pogotovo bi izdvojili preglednost ovog modela. Na probi smo imali model sa 2.0 Dci motorom sa 15o KS, ali to nije umanjivalo zavidne performanse koje ovaj model nudi. Uskoro bi trebale krenuti testne vožnje ovog modela, pa ćemo vam više utisaka reći tada.