Categories
Novosti

Lotus će početi proizvoditi svoje motore?

Prvi čovjek Lotusa Dany Bahar otkrio je da kompanija kreće u razvoj vlastite linije V6 i V8 motora nakon što je Lotus odlučio da odloži proizvodnju novog Elana za 2016-tu godinu. Rad na novim motorima počeo je krajem prošle godine, piše britanski Autocar, a prvi prototipovi V8 motora stižu u julu. Insajderi kažu da će razvijati oko 550-570KS. Lotusovi inženjeri ciljaju na Ferrarijev V8 motor kao mjerilo (4,5 litarski V8 motor u modelu Ferrari 458 Italia razvija 570KS i 540 Nm obrtnog momenta i vrti se na 9000 o/min.).

Dany Bahar je rekao da je Elan odložen i maknut iz petogodišnjeg plana, a sredstva koja su prvobitno bila namijenjena za Elan usmjeriće se za razvoj modularnog motora. Firma planira četiri prototipa novog V8 motora, a ako to ne uspije onda će ponovo iskoristiti Toyotin motor.

Odluka da Lotus razvije vlastitu liniju motora proizašla je iz internet ankete. Rezultati ankete su sugerisali da Lotus treba da krene sa razvojem vlastitih motora, a ne da nastavlja da koristi Toyotine. Jedan od razloga zašto je Elan maknut iz petogodišnjeg plana jeste i činjenica da bi mogao da ugrozi Esprit i da bi pametnije bilo ta sredstva usmjeriti u neko drugo polje razvoja.