Categories
Novosti

Šestomjesečni rast prodaje novih automobila u EU

new-car-sales

Prodaja novih putničkih automobila u Evropskoj uniji povećana je u februaru osam posto na godišnjem nivou, na 861.058 vozila. Prodaja tako raste već šest mjeseci zaredom, objavilo je danas Evropsko udruženje proizvođača automobila (ACEA).

Jedino veliko tržište u EU koje je iskazalo pad tražnje proteklog mjeseca je Francuska, gdje je prodaja pala 1,4 posto. Najveće evropsko tržište automobila, njemačko, ostvarilo je rast od 4,3 posto. Tražnja automobila u Evropi donedavno je bila pod velikim pritiskom zbog negativnih uticaja dužničke krize na privrede.

U cijeloj prošloj godini prodaja automobila u EU je smanjena 1,7 posto, na 11,85 miliona vozila. To je bio šesti po redu godišnji pad prodaje i najniži nivo od 1995. godine. Ove godine bi, prema januarskoj prognozi ACEA, prodaja trebalo da poraste dva posto.

Evropski potrošači su u proteklim godinama zbog rasta nezaposlenosti ograničili kupovinu skuplje robe, kao što su upravo automobili. Zahvaljujući poboljšanim ekonomskim izgledima potražnja automobila je počela da se oporavlja. Izraziti rast prodaje automobila u februaru su zabilježile neke zemlje koje su ranije bile najviše pogođene dužničkom krizom. Tako je u Irskoj prodaja povećana 20 posto, a u Portugalu čak više od 40 posto.

One reply on “Šestomjesečni rast prodaje novih automobila u EU”

Comments are closed.