Categories
Noviteti Novosti

Dajte nam SAAB!

Proći će još dugo vremena dok BiH dočeka svog dilera SAAB modela. Iako je u prošlosti bilo informacija da ova velika švedska marka dolazi na bh. tržište, SAAB nikada nije došao. Rekli bismo da je to velika šteta, ali se ne čudimo, jer bh. tržištem i dalje vladaju automobili koji su tradicionalno u srcima Bosanaca i Hercegovaca. Da ne ulazimo dalje u analizu tog patološkog fenomena, reći ćemo da je, nakon nedavno predstavljene verzije 95 Sedan modela, SAAB u Ženevi predstavio i njegovu karavansku verziju pod nazivom 95 SportCombi.

Dizajnom se ovaj model jasno razlikuje od karavanske konkurencije mnogo razvijaknijih marki. Sa modelom 95 Sedan karavanska verzija dijeli naglašen, Aero-X izgled, kroz padajuće krovne linije koje kulminiraju u oštro naglašenom stražnjem staklu zaobljenom prema Sabbovoim prepoznatljivim prozorskim staklima. Izgled ostavlja bez daha, a vjerujemo da će se za ovim karavanom mnogi okretati na cesti. Usudit ćemo se reći da je 95 SportCombi jedan od najljepših karavana na tržištu.
Prostran prtljažni prostor optimiziran je za veliku prostranost i funkcionalnost. Dioba stražnjih  preklopivih sjedišta je u omjeru 60/40, a onda su skoro potpunosti u ravni sa podnicom prtljažnika, te nije potrebno repozicionirati sjedišta i naslone za glavu.

Pogonjen istim turbo benzinskim, bioetanolskim i dizelskim motorima kao i kod 95 Sedana, SportCombi uključuje vodeći industrijski XWD pogon na sve točkove i napredne tehnološke opcije, poput biksenonskih Smart Beam adaptivnih svjetala, ulazak i paljenje vozila bez ključa, automatski trozonski klima uređaj i pilotski Head-Up display koji projicira informacije, kao u avionu, na vjetrobransko staklo. Tradicija je tu, rekli bismo.

“Lansiranje modela 95 SportCombija je dugo iščekivani korak u predstavljanju ofanzive novih proizvoda. On će Saab vratiti u segment velikih karavanskih vozila gdje smo imali potvrđenu snažnu prisutnost na mnogim ključnim tržištima sa našom prijašnjom ponudom”, izjavio je Saabov izvršni direktor Jan Ake Jonsson.

Ne sumnjamo da će tako biti na ostalim tržištima, dok nama u BiH samo ostaje nada da ćemo u skorijoj budućnosti dobiti zastupnika za ova jedisntvena vozila.