Categories
Novosti

Prikaz pogona Ferrarija FF (video)

Ferrari FF je prvi serijski model ovog italijanskog proizvođača sa pognom na sva četiri točka. Iako će mnogi pomisliti da ovaj sistem ne pristaje jednom Ferrariju, varaju se, jer se radi o jednom od trenutno najboljih 4X4 pogona na svijetu.

4X4 sistem  ne remeti ravnotežu raspodjele mase u ovom modelu, dok konfiguracija motora i postavka mjenjača osigurava da se 53 posto pogona prenosi na stražnju osovinu. U srcu ovog mehanizma se nalazi 4×4 jedinica prenosa (PTU) sa elektronskom kontrolom obrtnog momenta, a ovaj sistem je instaliran na prednjem dijelu vozila.

PTU je direktno povezan sa  radilicom kroz sistem  zupčanika, a sofisticirani hidraulični uređaj omogućuje kontrolu vremena aktivacije (definiranu kao brzinu prenosa obrtnog  momenta između prednjih točkova), to radi 30 posto brže od  konkurentskih sistema, a pruža gotovo trenutno pokretanje pogona. Obrtni moment na prednjim toškovima se kontrolira putem  Split osovine, koja radi na principu duplog kvačila montiranog unutar PTU-a.

4X4 sistem je u potpunosti integriran sa elektronskim sistemima kontrole  vozila, a tu je  F1-Trac mjenjač uparen sa stražnjim diferencijalom E-Diff, koji doprinosi ravnomjernoj raspodjeli obrtnog momenta na stražnjim točkovima. Kompaktnost sistema osigurava da je Ferrari FF lakši za 50 posto u odnosu na konkurenciju, a tu  je i značajna kontrola rasipanja snage tokom vožnje.