Categories
Novosti

Objavljene specifikacije BMW M3/M4

car_photo_583498_25BMW je za novu generaciju sportske trojke dao naglasak na olakšavanju konstrukcije i turbo punjaču pogonske jedinice. M3 u prodaju ide slijedećeg ljeta  dok trovratna verzija M4 i kabrio dolaze nešto kasnije. Sve osnovne komponente ove tri izvedbe će biti identične a najveća promjena u odnosu na prošlu generaciju E90/92 jeste motor. Umjesto rastrošnog atmosverskog V8 sada je tu novi 3 litarski šestak sa dva mala turbo punjača koji zrak proslijeđuju u interkuler niskog otpora prolaza, postavljenog na vrhu motora. Baza ovog motora je aktuelni 35i turbo koji kako iz BMW-a tvrde temeljito dorađen u smislu ugradnje znatno olakšanog bloka motora sa oblogom cilindara materijalom niskog trenja. Maksimalna snaga je na papiru neznatno povećana za 9 KS u odnosu na prošlu generaciju, međutim obrtni moment je dramatično promijenjen. Sada iznosi 500Nm i razvija se u rasponu od 1800-5700 obrtaja, dok se maksimalna snaga od 423 KS razvija između 5500-7200 obrtaja po minuti, limitator je postavljen na 7500 o/min, što je manje u odnosu na staru generaciju ali impresivno obzirom da se radi o turbo motoru. Dobra vijest je i mjenjač za koji će se kupci sada moći odlučiti za opciju konvecionalnog ručnog sa šest brzina te pomodnog poluautomatskog sedmostepenog sa duplom lamelom koji je poznat iz stare M trojke.

Novi “M” je u odnosu na prošlu generaciju lakši za 80Kg i težina iznosi nešto manje od 1500Kg. Taj rezultat se postigao izradom dijelova, prije svih karoserijskih od lakših materijala, primjerice karbonskog krova, aluminijske haube te plastičnog poklopca prtljažnika. Motor je neznatno lakši od V8 za 10Kg. U ponudi će biti i keramičke kočnice.

Ostali tehnološki detalji uključuju promjenjivi način ogibljenja automobila, mjenjanja brzina te osjećaja na upravljaču, koji je sada kako se i očekivalo sa električnim servom.

Što se tiče performansi one ostaju u rangu strare trojke, tako da sprint do 100Km/h traje 4,5 sec, maksimalna brzina elektronski ograničena 250Km/h, sa skidanjem blokade oko 305Km/h, te krug po Nurburgringu (što očekujemo uskoro) za oko 7,5 min.

 

[wzslider autoplay=”true” transition=”‘slide'”]

3 replies on “Objavljene specifikacije BMW M3/M4”

Comments are closed.