Categories
Novosti Tehnika

F1 – Izmjena pravila za sezonu 2014

Capture4414Inžinjeri i konstruktori Formula 1 šampionata sve se više okreću 2014 sezoni i prilagođavanju izmjenjenih pravila. Evo nekih od osnovnih i temeljnih principa:

 

 

 

 

Motori:

Završena je era atmosverskih motora tako da se sadašnji 2,4 litarski V8 sa cca 750 KS zamjenjuju sa V6 turbo motorima od 1,6 litara koji snagu od cca 600KS  razvijaju na 15 000 obrtaja umjesto dosadašnjih 18 000. O novoj Renaultovoj pogonskoj jedinici za 2014. smo pisali RANIJE.

Mjenjači:

Sada će imati 8 brzina + R, umjesto dosadašnjih sedam a mogu biti od legura aluminija i titanijuma.

Energy Recovery Systems (ERS):

Sadašnji KERS (Kinetic Energy Recovery System) po specifikaciji daje snagu od 80KS šest sekundi po krugu a snagu proizvodi od kinetičke energije koja se oslobađa kočenjem pogonske osovine pri naglom usporavanju bolida. ERS je dodatni izvor energije oslobođene vrtnjom turbo punjača koja se zatim koristi za njegovo ubrzanje pri niskim obrtajima kako bi se izbjegla turbo rupa. Snaga će biti značajno povećana na 160 KS koja će biti na raspolaganju čak 33 sekunde po krugu te će se isporučivati automatski a ne na pritisak dugmeta na volanu kao do sada. Timovima će biti dozvoljeno da koriste dodatnu elektronsku stabilizaciju kočenja na zadnjoj osovini obzirom da je ona opterećena ERS sistemom za prikupljanje kinetičke energije. Da podsjetimo bilo kakav vid elektronske kontrole kočenja ili ABS do sada nije bio dozvoljen u F1.

Gorivo: 

Kako bi se promovisala efikasnost novih F1 motora količina goriva će biti ograničena na 100Kg po utrci.

Minimalna težina bolida:

Obzirom da se težina pogonske jedinice povećala, povećala se i minimalna težina bolida sa dosadašnjih 642Kg na 690Kg sa vozačem.

Ispušna grana:

Zadnjih godina u modi je nauka oko ispušnih plinova bolida koji se se koristili u aerodinamičke svrhe “upuhivanjem” vrelog zraka u difuzore, sada će to biti zabranjeno. Dakle dosadašnje dvije ispušne cijevi će biti zamijenje sa jednom većeg promjera te neće biti dozvoljeno pozicioniranje  bilo kakvog krila bolida iza cijevi.

Visina nosa bolida:

Iz sigurnosnih razloga biti će značajno smanjena visina nosa bolida sa dosadašnjih 550mm na 185mm. Što govori o značajnoj promjeni izgleda bolida u 2014.

Prednje krilo:

Prednje krilo će biti nešto uže sa maksimalnom širinom od 1650mm (do sada 1800mm).

Zadnje krilo:

I zadnje krilo (spoiler) će izgledati drugačije. Zabranjena je upotreba donjeg krilca a glavno krilce će biti užeg profila sa nešto manjim aerodinamičkim učinkom.

3 replies on “F1 – Izmjena pravila za sezonu 2014”

Comments are closed.