Categories
Novosti

SAAB ponovo pokreće proizvodnju!

saabI to smo dočekali. Ne znamo kako vi razmišljate, ali vjerujemo da će sljedeća vijest mnoge obradovati. Naime, novi vlasnik SAAB-a, kompanija NEVS, odlučila je ponovo pokrenuti proizvodnju u fabrici u švedskom gradu Trohaltannu. Na posao bi se do kraja septembra ove godine trebalo vratiti 400 radnika, a već se uskoro započinje sa čišćenjem i osposobljavanjem proizvodnih linija u ovoj fabrici.

Za skromni početak, najavljuje se proizvodnja druge generacije modela 9-3, koji će biti pogonjen sa modernim turbobenzincima. Kao što se već ranije najavljivalo, ovaj model, iako je imao premijeru, sada već, davne 2002. godine, neće imati puno tehničkih detalja koje će dijeliti sa GM-om. Najavljuje se mnogo novih detalja, a kao šlag na tortu, trebala bi doći i električna verzija ovog modela.

Još nema naznaka da li će 9-3 dolaziti u još nekoj varijanti, osim limuzinske, ali želimo svu sreću novim vlasnicima SAAB-a, jer nije mala stvar pokrenuti proizvodnju iz pepela, pogotovo kada tome dodate da SAAB praktički više nema svoju prodajnu mrežu u svijetu, te da su mnogi dobavljači dijelova otišli u bankrot zajedno sa ovom švedskom kompanijom.

One reply on “SAAB ponovo pokreće proizvodnju!”

[…] Na žalost svih onih koji su mislili da SAAB nikada više neće postojati, a na sreću onih koji su mislili drugačije, donosimo vam fotografiju prvog, pod navodnim znacima, novog SAAB-a 9-3. Radi se o predprodukcijskom modelu, koji najavljuje skorašnji ponovni početak proizvodnje modela SAAB-a, o kome smo više pisali ovdje. […]

Comments are closed.