Categories
Novosti Testovi

VOZILI SMO: Novitet – Peugeot 2008

Utisci:

Kako to obično biva, usljed velikih kriza i nevolja dešavaju se velike promjene i nove ideje. Tako se i u autoindustriji stvari rapidno mjenjaju a sve kako bi se udovoljilo zahtjevima tržišta, te su čini nam se downsizing, hibrid, Crossover tri riječi ili pridjeva koja se danas najčešće koriste u među proizvođačima automobila. Ovaj put našu pažnju je okupirao jedan Crossover model – Peugeot 2008. U predivnom prirodnom ambijentu u Šipovu, tačnije turističkom kompleksu “Pliva” imali smo priliku da se upoznamo sa ovim urbanim Crossoverom. Koliko god ta dva pojma kontradiktorno zvučala, upravo takvo dvodnevno druženje i nekih 500 Km vožnje, predstavlja idealne uvjete da se  uvjerimo u svestranost ovog modela tj. snalaženje u gradskim uvjetima, na magistralnim cestama i autoputu te na kraju i u vangradskom okruženju.

SAM_0851

Peugeot 2008 je baziran na modifikovanoj platformi 208-ce (196mm duži, 1mm širi, 97mm viši). Razlika u visini je dobijena povećanjem razmaka od tla i nešto višim krovom karoserije, tako da bilo da ste putnik ili vozač, imate utisak da se nalazite u većem vozilu od 208-ce. Veći međuosovinski razmak odražava se na veći prostor za noge putnika, naročito na zadnjoj klupi.

Capture1212

U oba vozila primjetna je nešto povišenija pozicija sjedenja što je čini se uzrokovano novim dizajnom prednje instrument table u Peugeotovoj floti, u koju se gleda “preko” volana a ne kroz obruč. Na taj način vozač manje obara pogled sa ceste što predstavlja jedan vid pasivne sigurnosti. Još jedna karakteristika koja je uslijedila iz ovog dizajna jeste manji obruč volana ovalnog oblika koji izvrsno leži u rukama. Peugeot se potrudio da se od mlađeg brata odmakne i daškom luksuza širokom ponudom dodatne opreme ali i onim što dobijamo u standardnoj opremi. Prije svega tu je led osvjetljenje unutrašnjosti koja na krovu ima efekat lavljih kandži, ambijentalno osvjetljenje pokazivača brzine i obrtaja, te pažljivom obradom i materijalizacijom unutrašnjosti. Viša pozicija sjedenja u udobnim i zamalo sportskim sjedištima sa odličnom bočnom potporom omogućava dobru preglednost i snalaženje u uskim gradskim ulicama.

Capture454545

Sjedišta donekle kompenziraju blago ljuljanje karoserije pri bržim promjenama pravca, koja se dešava kako se ne bi narušila izvrsna udobnost i ovjes koji jako dobro upija poprečne neravnine i rupe, što je karakteristika koja je jako poželjna na našim cestama, ruku na srce Peugeot 2008 nije ni zamišljen da bude sportski automobil. Mi smo bili u prilici da vozimo model sa 1,2 litarskim benzinskim trocilindrašem sa 82 KS koji u uslovima kada imate četiri putnika i sa upaljenim klima uređajem ne predstavlja adekvatan pogonski agregat za ovakav automobil. No svoje kupce će sigurno naći među onima koji vole ležernu i opuštenu vožnju koja će se na kraju oslikati i u jako niskoj potrošnji koje su ujedno glavne značajke ovog motora. Mislimo da najbolji balans predstavlja 1.6 HDI sa 92 KS, znatno potentniji agregat većeg obrtnog momenta koji vas ne prisiljava da ga pri svakom ubrzanju zalijećete u visoke obrtaje, za kojeg ujedno vlada najveće interesovanje.

 

Neke od karakteristika Peugeota 2008:

Dinamika vožnje 

“Grip Control”

Univerzalan i lak, aktivno radi bez obzira na vrstu terena na kojoj se nalaze prednji točkovi a vozač uvijek ima kontrolu. Vozač u bilo koje vrijeme može odabrati jedan od 5 dostupnih modova za kontrolu vozila:

“Standard mod” je namijenjen normalnim uslovima na putu i gdje je nivo proklizavanja nizak.
“Snow mod” konstantno adaptira proklizavanje svakog točka posebno prema uslovima puta. Čim vozilo ponovo dosegne brzinu od 50 km/h, sistem se opet vraća na “Standard mod”.
“All-Terrain mod” osigurava vožnju bez brige na klizavom terenu (blato, mokra trava …). Mod osigurava da vozilo bez problema prođe ove posebne uslove na način da prenese što je moguće više obrtnog momenta na prijanjanje točkova. Djeluje kao „slip” diferencijal i aktivan je do 80 km/h

“Sand mod” održava istovremeno proklizavanje na oba pogonska točka omogućavajući vozilu da se kreće kroz nestabilan teren i smanjuje rizik od zaglavljivanja u pijesku. Mod radi do 120 km / h zatim se prebacuje na Standard mod.
“ESP Off mod” omogućava vozaču da potpuno isključi “ESP” i “Grip Control”, do 50 km/ h i da samostalno upravlja vučom motora.
“Grip Control” širi obim korištenja 2008-ice zbog boljeg prilagođavanja različitim vrstama terena. Ove funkcije vuče obično zahtijevaju mehaničke sisteme. “Grip Control”, međutim, djeluje uz pomoć elektronskih komponenti koje se već nalaze u vozilu.
Sa “Grip Control” sistemom vozač ne želi 2008-icu voziti po utabanim stazama. Za klijenta “Grip Control” osigurava dodatne koristi bez pretjerane potrošnje goriva” – Francis Delion, Synthesis Peugeot Clients.

2121421

Sigurnost 

Sigurnost u vozilu počinje sa dobro pozicioniranim vozačem, što je slučaj kod sjedišta za vozača u modelu 2008. Manji volan osigurava jednostvanije rukovanje, a položaj instrument table je napravljen tako da vozač ima sve podatke u vidnom polju i nema potrebe da sklanja pogled sa vozne putanje.
Sve verzije modela su opremljene sa ESP-om u kombinaciji sa nekoliko funkcija kao što su: anti-lock breaking sistem (ABS), elektronska raspodjela sile kočenja (REF), pomoć pri naglom kočenju, kontrola trakcije (ASR), dinamička kontrola stabilnosti (DSC) i Hill Assist (osim na 1.2 Vti i 1.4 HDi motorima)
Vozilo je opremljeno sa 6 airbag-ova, te Isofix pričvršćivanjem sjedišta za djecu.

Ponuda motora

Efikasan raspon motora
Lakoća, aerodinamična silueta i širok izbor motora su prednosti koje omogućavaju manju potrošnju goriva i nizak nivo emisije CO2: od 3,8 l/100 km i samo 98g/km. Ekspertiza i tehnološka inovacija sa 3-cilindričnim benzinskim motorom, nova generacija “Stop & Start” uvedena na benzinskom motoru i dizel e-HDi pomogli su pozicioniranju 2008-ice kao lidera u segmentu ekoloških ciljeva i osiguravanja visokog nivoa zadovoljstva u vožnji.

1242

 

1212

Interijer

Unutrašnjost vozila pruža poseban ugođaj svim putnicima. “Grip Control” i ručna kočnica, po uzoru na one slične u avionima, smještena je uz mjenjač koji se elegantno uklapa u cijeli ambijent vozila. Svaki detalj u unutrašnjosti je urađen sa mnogo pažnje i stila. Kao i na spoljašnjem izgledu svjetla igraju značajnu ulogu i u unutrašnjosti Peugeot-a 2008. Dizajneri su igrajući se sa svjetlošću i u unutrašnjosti uspjeli kreirati jedinstven prostor koji zbog panorama krova osigurava dnevnu svjetlost koju u toku noći zamjenjuju pažljivo pozicionirane LED lampice. “Željeli smo stvoriti prostor za naše kupce u kojem ćemo im ponuditi nešto senzacionalno. Jedinstvena ergonomija na instrument tabli, pažljiv izbor materijala, svjetlo, cjelokupni doživljaj i ambijent budi sva osjetila”, Agnès Tesson Faget, voditelj projekta.

2008_1301jbl101

2008_1301jbl030

 

Personalizacija 

Personalizacija omogućava kupcu da sam kreira eksterijer i interijer 2008-ice. Postoji mogućnost odabira naljepnica koje su u obliku mreže crne boje u kombinaciji sa modernim jarkim bojama: žuta, pink, narandžasta… Dakle, moguće je promijeniti izgled pragova, krovnh nosača, rešetki, ogledala, vrata, ventilacije, centralne konzole, instrument table, itd.
Aluminijske felge i kromirani retrovizori daju eleganciju i profinjenost ovom kompaktnom Peugeot crossover-u. Kako bi dobili najviše od svih mogućnosti koje nudi, razvijena su dodatna transportna rješenja. Kompletno, to uključuje, na primjer, prikolicu koja se može ukloniti bez alata i 13 različitih krovnih nosača koji mogu biti nosač za biciklo, nosač za skije, ili krovne kutije. Ovi, koji su novi, otvoreni su na obje strane za jednostavan utovar u svim okolnostima.
Isofix montiranje na zadnjem sjedištu omogućava montiranje sjedišta za djecu i podređen je njihovoj zaštiti. Na kraju, da bi se i mlađim uzrastima omogućilo maksimalno uživanje u vožnji, osigurana je univerzalna multimedijalna podrška koja se instalira na naslon za glavu sa ekranima do 13″.

121212

 

 

[wzslider]

 

 

One reply on “VOZILI SMO: Novitet – Peugeot 2008”

Filomena Yasui Thanks for the information. I want to share something. Do you know that You can get more likes,followers,fans and views through promoting your social media presence. I know a company that can promote Facebook, YouTube, Twitter, Google+…

Thanks for the information. I want to share something. Do you know that You can get more likes,followers,fans and views through promoting your social media presence. I know a company that can promote Facebook, YouTube, Twitter, Google+, Instagram, Pint…

Comments are closed.