Categories
Novosti Testovi

TEST: Dacia Lodgy 1,5 dCi Ambiance

16Dacia je već osvojila kupce širom Evrope. Neki su prepoznali nisku cijenu kao prednost, a neki to što se radi o jednostavnim automobilima, koji su pritom, opet, jeftini za održavanje. Dacia Lodgy je prvi MPV iz ove rumunske kompanije, a ovaj model je samo logičan nastavak filozofije Dacie, koja za malo, nudi, zaista, puno.

Dizajn

Iako, na prvu, Lodgy možda i ne osvaja svojim izgledom, vrlo lako dođete do zaključka da je njegov izgled podređen praktičnosti, a ne obaranju s nogu. Proste dizajnerske linije i jednostavni oblik automobila jasno naznačavaju kome je Lodgy namijenjen. Sa prednje strane je prisutan sad već poznati, kućni dizajn, sa velikom maskom hladnjaka sa kromiranom letvicom na njenom vrhu. Veliki romboidni farovi i kratka hauba naznačavaju monovolumensku pripadnost, mada bi se za Lodgy moglo reći i da se radi o dvovolumenskom, ustvari hatchback modelu. Sa dužinom nešto više od 4,5 metra, Lodgy jeste veliko vozilo, a to se najbolje vidi sa njegove bočne strane, gdje do izražaja dolazi i veliki međuosovinski razmak, sa točkovima postavljenim u skoro same uglove karoserije. Tu su i bočna stakla, koja se od prednjih, preko stražnjih vrata, sužavaju na stražnjem dijelu vozila. Jednostavan dizajn prisutan je i na stražnjem dijelu vozila, sa okomitim petim vratima i svjetlosnim grupama smještenim na bokovima vozila.

1

Enterijer

Enterijer također ne pati od dizajnerskih vratolomija, a kad je Lodgy izašao, na osnovu izgleda njegovog enterijera moglo se pretpostaviti da će sličan enterijer imati i nove generacije Sandera i Logana. Sve je u unutrašnjosti ovog automobila jednostavno i vozaču je nadohvat ruke, tako da on može biti u potpunosti posvećen stanju na cesti. Na centralnoj konzoli nalazi se novi audiouređaj, koji će od sada krasiti sve Dacia modele, a ispod su smještene jednostavne komande klimauređaja i ostalih prekidača. Vjerovatno ste primijetili da na centralnoj konzoli nema prekidača za električno otvaranje prozora, a oni su kod Lodgyija smješteni na vratima. Primjetno je da Lodgy koristi veliki broj prekidača iz Renault grupacije, što je samo plus, jer je sa njima zaista jednostavno rukovati, pogotovo onima koji su već posjedovali neki od Renault modela. Instrument tabla je već viđena u Renault Fluenceu i radi se o jednostavnoj tabli sa tri instrument kruga. Lijevo je obrtomjer, u sredini brzinomjer, dok je desni krug rezerviran za podatke board kompjutera i pokazivač goriva.

21

Što se tiče nedostataka, izdvojili bi neosvjetljenje prekidača za otvaranje prozora, kao i da je prednji naslon za ruke previše plastičan i jeftinog izgleda, sa dosta oštrim rubovima. Dodatne pohvale zaslužuje i to što su i Lodgy uvedene tehnologije koje olakšavaju vožnju, poput tri klika pokazivača pravca, prilikom pokretanja ručice za pokazivač pravca, te uvođenje automatskog paljenja brisača prilikom prskanja šoferšajbe tekućinama za pranje. Lodgy je po udobnosti zaista odličan, tako da sa njim nije problem krenuti na neki dugi put, a i poslije nekoliko stotina kilometara nećete osjećati umor. Prednja sjedišta ne pružaju dovoljan bočni oslonac, ali za stil vožnje Lodgyija jači bočni oslonac nije ni potreban. Prostora na prednjim sjedištima ima dovoljno, kao i na stražnjim, te sumnjamo da će se neko na to žaliti. Testni model dolazio je i sa trećim redom sjedišta, koja ipak služe samo za kratke relacije ili za prijevoz djece. I dolazimo do dijela koji je mnogima najbitniji, a to je zapremina prtljažnika. Situacija izgleda ovako: sa svih sedam sjedišta, Lodgy ima zapreminu prtljažnika od 207 litara, sa pet sjedišta zapremina iznosi zamamnih 827 litara, dok sa spuštenim drugim i trećim redom sjedišta, zapremina prtljažnika iznosi fantastičnih 2.617 litara.

54

Motor i performanse

Ispod haube nalazio se dobro znani 1,5 litarski Dci dizelaš, sa reklo bi se, slabašnih 90 KS, gledajući ukupne dimenzije vozila. Međutim, motor uopće nije slabašan za ovo vozilo i lako se nosi sa njegovom karoserijom. Osim što nudi solidne performanse, ovaj motor nudi i nisku potrošnju, tako da ona na otvorenoj cesti može iznositi pet litara dizela, dok se u gradskim uslovima ona kreće oko sedam litara, iako ima samo pet stepeni prijenosa. To Lodgy čini poželjnim porodičnim automobilom, pogotovo u vrijeme skoro svakodnevnih oscilacija sa cijenama goriva. Vožnja Lodgyija nije uopće teška, gledajući njegove dimenzije. Lako je manevrirati u gradskim uslovima vožnje, zahvaljujući nešto povišenom vozačkom mjestu, kao i vanjskim retrovizorima. Zahvaljujući nešto dužem međuosovinskom razmaku, na cestama možete osjetiti neravnine, koje se prenose putem ovjesa, ali s obzirom na to da je Lodgy nastao na platformi Renault Kangoo modela, to je i očekivano. Izolacija je mnogo bolja nego u starijim modelima Dacie, tako da i prilikom vožnje na autoputu pri dozvoljenim brzinama Lodgy neće praviti veću buku u unutrašnjosti.

Serijska oprema

Električni podizači prednjih stakala, osvjetljenje prtljažnika, putni računar, srednji pretinac među prednjim sjedištima s utičnicom 12V, djeljiva stražnja klupa u omjeru 1/3-2/3, zatvoreni pretinac ispred suvozača, presvlake u crnoj boji Kario, čelični naplaci od 15 cola Lyric, predoprema za radio, daljinsko centralno zaključavanje, prozračivanje u 2. redu sjedišta, prekrivač prtljage, sigurnosni pojasevi sprijeda podesivi po visini, centralna konzola u srebrnoj boji.

Dodatna oprema

Klimauređaj, radio CD MP3 Bluetooth AUX USB – 1.625 KM

Zapremina motora 1.461
Snaga i obrtni moment 90 KS i 200 Nm
Kombinirana potrošnja na 100 km 6 litara
Ubrzanje do 100 km/h 12,5 sekundi
Maksimalna brzina 170 kilometara na sat
Težina 1.280 kilograma
Zapremina prtljažnika 827 litara
Zapremina rezervoara 50 litara
Garancija Pet godina ili 100.000 kilometara
Cijena 27.121 KM