Categories
Novosti

McLaren P1 na ledu

car_photo_570418_25Posljednje faze testiranja najnovijeg i najjačeg cestovnog McLarena usput se  koriste i  za promociju ovog modela. Kako bi provjerili pouzdanost svih dijelova kada živa termometra padne daleko ispod nule testni vozači su bili primorani zaputiti se  prema zaleđenim jezerima Arktika i uživati u pogledu sa bočnih prozora McLarena izvodeći piruete na ledu. Rusko tržište je očito od izuzetne važnosti.

Inače McLaren P1 suprotstavlja se novom modelu Ferrarija “LaFerrari” sa ojačanom verzijom 3,6 litarskog V8 biturbo motora iz MP4 12c, koji u saradnji sa elektromotorom razvija ukupno 903KS. Maksimalna brzina će biti preko 340Km/h, a ubrzanje do 100Km/h ispod 3 sec. Da li će to biti dovoljno za monstruma iz Maranella kojeg pogoni tradicionalno atmosverski V12 koji sa elektromotorom ukupno razvija 950KS, ostaje da se vidi u testovima koji nadolaze u ovoj godini.

Da spomenemo i cijenu, McLaren starta sa 866 000  funti,  LaFerrari nešto više od 1 milion. Dok obični smrtnici pričaju o ekonomskoj krizi…