Categories
Novosti Vijesti BiH

Chverolet Orlando stigao u BiH

Danas je u Sarajevu održana nacionalna prezentacija modela Chevrolet Orlando. Ovaj MPV model je za vrlo kratko vrijeme postao jako popularan, a i prije zvanične premijere prodata su tri modela. Ovo je samo dio ofanzive koju sa predstavljanjem novih modela tokom ove godine planira Chevrolet. Podsjetimo, ove godine očekujemo premijere nove Captive, zatim petovratne verzije Cruza, te novog Avea u verzijama sa troja i četvero vrata.

Sa Orlandom, Chevrolet je želio tržištu ponuditi funkcionalan automobil, koji će svojom cijenom i kvalitetom privući nove kupce. Iako, MPV segment nije toliko razvijen u BiH, u Chevroletu se ipak nadaju dobroj prodaji ovog modela, pogotovo kada se uzme u obzir da je Chevrolet tokom prošle godine u BiH povećao prodaju za 173 posto. Premijera Orlanda se poklopila sa 100. godina postojanja brenda Chevrolet, a sa novim modelima želi se stvoriti redefinicija ovog brenda, kako bi bio još pristupačniji potencijalnim kupcima.

Cijena novog Orlanda se u BiH kreće od 28.255 KM za 1.8 benzinsku verziju, dok se za 2.0 dizelsku verziju sa 130 KS treba izdvojiti 33.526 KM. Prošlu godinu mnogi će pamtiti po slaboj prodaji novih automobila, dok je kod Chevroleta priča drugačija. Više od četiri milijuna prodanih vozila lani postavilo ih je na četvrtu poziciju u svijetu. Sada se više od polovine prodaje GM-a odvija pod brandom Chevrolet, a samo lani je u Evropi 477.194 vozila pronašlo novog vlasnika. I u BiH Chevrolet je povećao tržišni udjel i sad zauzima četvrto mjesto po prodaji.

Dok će vanjština novog Chevrolet Orlanda sasvim sigurno privući puno pažnje, i unutrašnjost donosi puno značajki koje karakteriziraju najnoviji chevroletovi dizajnerski elementi kao što je prednja armatura inspirirana legendarnim modelom Corvette te plavo ambijentalno osvjetljenje središnje konzole. Orlando nudi prepoznatljiv dizajn uz dobro osmišljene funkcionalnosti pa će pažnju većih obitelji privući rasporedom sjedala u tri reda (svaki je slijedeći red viši zbog bolje preglednosti), veličinom prostora za smještaj prtljage i brojnim pretincima za pohranu manjih predmeta. Sjedala je moguće postaviti u razne konfiguracije nezavisnim spuštanjem drugog ili trećeg reda ili oba reda zajedno kako bi se dobio posve ravan utovarni prostor.

Drugi red sjedala također ima mogućnost preklapanja lijevog ili desnog vanjskog sjedala pa putnici mogu vrlo lako ulaziti i silaziti s trećeg reda sjedala. Kada dođe vrijeme za utovar velikih komada prtljage, Orlandov je prtljažnik sa svojih 1487 litara uz sklopljena oba reda sjedala jedan od najvećih u klasi jednovolumena (852 litre do donjeg ruba prozora). Veći dio strukture karoserije Orlanda sastoji se od čelika visoke čvrstoće korištenog za konstrukciju svojevrsnog kaveza za učinkovitu sigurnost putnika u slučaju frontalnog, bočnog i stražnjeg udarca u automobil. Ako dođe do sudara, putnici bit će zaštićeni s dva prednja i dva bočna zračna jastuka te dvije zračne zavjese.Orlando je opremljen i senzorskom tehnologijom koja u slučaju sudara, odnosno prilikom udarca automatski otključava vrata.

Ispod prednjeg poklopca moći će se birati između tri chevroletova najnovija motora s ekonomičnom potrošnjom. Benzinski motor je 1,8-litreni sa 141 KS pri 6200 o/min i 176 Nm pri 3800 o/min. Najveća brzina ovako motoriziranog Orlanda dostiže 185 km/h. Emisija i potrošnja goriva u mještovitoj vožnji benzinskog motora iznose 172 g/km i 7,3 l/100 km. Dva dieselska motora jednake su zapremine. Oba motora su 2,0-litreni s 4 ventila po cilindru i Common Rail sustavom izravnog ubrizgavanja goriva. Snažniji od dvaju motora razvija 163 KS pri 3800 o/min i 360 Nm pri 2000 o/min. Slabija verzija razvija 131 KS pri 3800 o/min i 315 Nm pri 2000 o/min. Orlando s dieselskim motorom snage od 131 KS razvija najveću brzinu od 180 km/h, dok kod snažnije verzije ona iznosi 195 km/h. Potrošnja goriva u mješovitoj vožnji za oba motora iznosi 6,0 l/100 km (7,0 l/100 km za izvedbu sa 163 KS i automatskim mjenjačem sa 6 stupnjeva prijenosa), dok prosječna emisija CO2 iznosi 159 g/km za obje izvedbe, odnosno 186 g/km za 2.0 D 163 KS.

Kupci mogu birati između tri paketa opreme: LS, LT i LTZ. Za koji se god model odlučili, zajamčena im je bogata oprema, s elektroničkom kontrolom stabilnosti, šest zračnih jastuka i električno pokretanim vanjskim retrovizorima kao standardnim značajkama čak i kod početnog paketa LS. Srednji paket opreme LT dolazi s dodatnim detaljima kao što su senzori za parkiranje i kontrole audiosustava na upravljaču, dok se veći 17-colni aluminijski naplaci nude s najjačim paketom opreme LTZ.