Categories
Novosti Sport

Radovi na izgradnji staze F1 u Rusiji teku prema planu

New-circuit-for-Russian-GP-in-final-stages-of-construction-Formula-1-news-211233

Nekadašnji vozač Red Bulla David Coultard i aktuelni trostruki svjetski prvak Sebastian Vettel jučer su bili u posjeti Rusiji i gradu Sochiju gdje je u toku izgradnja staze za F1 . Bili su impresionirani onim što su vidjeli vozeči se kroz nekoliko već izgrađenih krivina staze vrijedne više od 200 mil.$ u sklopu prezentacije Infiniti modela.

 

 

“Gledajući u layout staza izgleda veoma interesanto, tu su neke jako brze krivine, naročito ona od 180 stepeni, siguran sam da će biti tehnički jako zahtjevna za vozače.” Rekao je Vettel.

vettel-in-russia_1715177a

Oleg Zabara glavni promoter Sochija kaže da gradnja staze traje 24/7.

“Želim da istaknem da svi radovi na gradilištu teku po planu, naš plan je da sve bude gotovo do septembra 2014.”

“Projekat se realizuje u dvije faze, prva je izgradnja i završetak staze a zatim pratećih objekata. Položeno je oko 60% asfalta od ukupno 5.8km. Trenutno nismo u mogućnosti raditi više jer paraleno traje izgradnja infrastrukture za olimpijske igre.”

Hermann Tilke je kao što smo dosad navikli odgovoran za dizajn staze u Sochiju.

1342599191

Iako datum održavanja utrke još nije potvrđen oćekuje se da će biti u septembru ili oktobru slijedeće godine. Da li će se proslava umjesto šampanjcem obilježavati više tradicionalnim ruskim pićem ostaje da se vidi, znamo samo da je Kimi Raikkonen svoju kartu već rezervisao.