Categories
Novosti Testovi

TEST: Nissan Note 1,4 Acenta

IMG_1597Nedavno je predstavljena nova generacija modela Nissan Note, a prije nekog vremena imali smo priliku testirati prošlu generaciju ovog modela. Iako Nissan nije toliko poznat po izradi monovolumena koliko po robusnim terencima, model Nissan Note predstavlja primjer dobrog kompakta sa zanimljivim dizajnom i detaljima u vanjskom izgledu. Nissanov mali gradski monovolumen Note, koji se na našem tržištu pojavio 2006. godine, unio je dosta pomutnje u segment gradskih automobila, u prvom redu zbog svoje prostranosti i varijabilnosti.

Bolji u svemu

Doduše, ni prethodnik redizajniranog Notea, koji je u suštini križanac karavana i monovolumena, ali u gabaritima gradskog segmenta, nije bio uopće loš. Premda je Note tehnološki srodnik s Renaultom Cliom III i Nissan Microm, najveći konkurent u segmentu mu je Honda Jazz sa kojom se takmiči po pitanju prostranosti i fleksibilnosti. Zahvaljujući kliznim stražnjim sjedištima, modulira se veličina prtljažnika, ali isto tako i putničkog prostora. Uza sve nabrojano, kao i na efektna stražnja svjetla u obliku bumeranga, došlo je vrijeme da se gradski mangup uozbilji. Nekih većih zahvata u dizajnerskom pogledu na vanjskom izgledu nema, jer radi se tek o nijansama. Međutim, ukupan dojam osvježenog Notea sada je drugačiji, jer prednji dio djeluje robusnije pa čak i agresivnije. U unutrašnjosti se zamjećuje novi, logičniji položaj brzinomjera koji je sada desno u odnosu na okretomjer, dok je prije bilo obrnuto.  Pretinaca je mnogo, kao i što priliči jednom monovolumenu. Modularnost prtljažnika postiže se postavljanjem plastičnog segmenta podnice u vertikalni položaj, a obujam varira od 280 do 1.330 litara.

IMG_1596

Ispod haube smješten je dobro poznati 1.4-litreni 16-ventilski benzinac snage 88 KS s okretnim momentom od 128 Nm. Tu nije bilo nikakvih promjena, a zašto i bi kada mali motor čak i zvukom djeluje poput nekog dvolitarskog motora. Maksimalna brzina od 165 kilometara na sat, kao i ubrzanje od 0 do 100 kilometara na sat za 13,1 sekundu, mogu se smatrati dobrim rezultatom uz prosječnu potrošnju od oko sedam litara. Zbog svoje visine Note je na otvorenoj cesti podložan bočnim udarima vjetra.

IMG_1594

Pristupačna cijena

Snaga motora prenosi se preko ručnog mjenjača s pet stepeni prijenosa, koji je precizan pri šaltanju i istodobno mekan. Mali Nissan nije sportaš, ali zato solidno drži cestu i leži u zavojima, a čvrsto namješetno podvozje, u kojem se osjeća Renaultov utjecaj, dobro guta neravnine na našim prometnicama. Iako u kombinaciji disk/doboš, kočnice svoj posao obavljaju besprijekorno te skoro 1.100 kilograma tešku karoseriju zaustavljaju za 38 metara. Ipak, sigurnosni elementi modela Note ostali su  uskraćeni za ESP koji se ne ugrađuje serijski već u najvišem nivou opreme Tekna.  Potrošnja na testu nije mnogo odstupala od tvorničkih specifikacija tako da je Nissan Note u gradskoj vožnji trošio oko osam litara na 100 pređenih kilometara, dok je na otvorenoj cesti ta potrošnja bila oko pet litara.

IMG_1601

Automobil je najviše okrenut porodicama kojima treba udoban gradski automobil. Sve u svemu, Nissan Note pokazao se kao jednostavan, ali veoma prostran i pristojno udoban monovolumen, lako upravljiv gradski automobil sa relativno niskom potrošnjom. Moglo bi se reći da je i cjenovno prihvatljiv, a u paketu Acenta i dobro opremljen, dok produžena garancija unosi dodatnu dozu sigurnosti vlasnicima ovog vozila. Uz dinamičan ovjes i dobru upravljivost u vožnji, raskošnu ponudu opreme te solidnu ponudu prostora na svim pozicijama, njegov dodatni argument zasigurno je razumna cjenovna ponuda (sa PDV) od 22.000 KM za osnovni benzinski model.

Serijska oprema

ABS, EBD, NBAS pojačivač kočione sile, mogućnost isključivanja suvozačkog zračnog jastuka, sigurnosni zračni jastuci (vozač i suvozač), bočni zračni jastuci, ISOFIX držač za dječiju sjedalicu nazad, automatski klimauređaj, hlađeni pretinac za rukavice, komande audiouređaja, putnog računara, tempomata i Bluetooth sistema na upravljaču, putni računar, Bluetooth, filter peludi, audiosistem s CD i šest zvučnika, priključak za MP3 player, USB priključak, po visini podesiv servo upravljač, osvjetljenje kabine s odgodom gašenja, električno podizanje stakala prednjih vrata, osvijetljen prtljažni prostor, djeljiva zadnja klupa (60:40), Imobilizator, daljinsko centralno zaključavanje, upravljač presvučen kožom, mogućnost regulacije vozačevog sjedišta po visini, vozačev naslon za ruku, džepovi na poleđini vozačevog i suvozačevog sjedišta, pretinac u suvozačevom sjedištu, naslon za ruke na stražnjoj klupi, električno pokretani, preklopivi i grijani retrovizori, hromirani obrub maglenki, maglenke, alu felge od 16 cola, bočne zaštitne letvice u boji vozila, tempomat, limitator brzine, automatsko paljenje svjetala, senzori za kišu, inteligentni ključ.

Dodatna oprema

Metalik boja karoserije (500 KM).

Zapremina motora 1.386
Snaga i obrtni moment 88 KS i 128 Nm
Kombinirana potrošnja na 100 km 5,9 litara
Ubrzanje do 100 km/h 13,4 sekunde
Težina 1.094 kilograma
Zapremina prtljažnika 280 litara
Zapremina rezervoara 46 litra
Garancija Tri godine ili 100.000 kilometara
Cijena osnovnog modela 22.000 KM
Cijena testiranog modela 23.500 KM